Predstavljeni konkursi za razvoj privrede i malih i srednjih preduzeća

U Regionalnoj privrednoj komori predstavljani su aktuleni programi Fonda za razvoj, Razvojne agencije Srbije i konkurs “Najbolja tehnološka inovacija”.

Razvojna agencija Srbije krajem prošle godine raspisala je poziv za preduzeća koja se bave mašinskom, prehrambenom, drvnom industrijom , kao i za one koji prerađuju gumu i plastiku. Miloš Đekić, savetnik za mala i srednja preduzeća u Razvojnoj agenciji Srbije rekao je da će za desetak dana ova agencija zajedno sa Ministarstvom privrede i u koordinaciji sa bankama raspisati javni poziv za dodelu sredstava za nabavku mašina i opreme .

-Privrednicima je ovaj program interesantan jer od države dobijaju 25 odsto bespovratnih sredstava. Njihovo učešće je pet procenata, a 70 odsto je kredit koji se podiže u banci – istakao je Miloš Đekić.

Direktor beogradske filijale Fonda za razvoj Republike Srbije Milan Ljušić napomenuo je da ovaj fond već treću godinu zajedno sa Ministarstvom privrede radi na razvojnim projketima.

-To su projekti koji podrazumevaju 20 odsto bespovratnih sredstava u odnosu na kredit koji se odobrava. Svaki privrednik može da dobije do 12,5 miliona dinara za proizvodno ulaganje – rekao je Milan Ljušić.

Vladimir Nikić, član organizacionog tima takmičenja za “Najbolju tehnološku inovaciju” dodao je da prijvaljivanje na ovaj konkurs traje do 20. aprila.

-Fokus takmičenja je da invencije budu realizovane. Ocenjujemo tehničke karakteristike samog proizvoda, koliko je on inovativan, kao i tržišni potencijal – kazao je Vladimir Nikić.

Cilj ovog nadmetanja je da se onima koji imaju inovacije pomogne da izađu na tržište i ostvare uspeh. Ranijih godina pobednici su bili iz oblasti poljoprivrede, informaciono- komunikacionih tehnologija, a prošle godine pobednička inovacija bila je namenjena pecarošima.