Predstavljena knjiga „Istorija Jevreja u Velikoj Kikindi“

Narodni muzej u Kikindi, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, objavio je knjigu „Istorija Jevreja u Velikoj Kikindi“. Mladi istoričari Tijana Rupčić, Srđan Sivčev i Marko Milošev napisali su okvirni tekst, odnosno istorijsku sintezu od nastanjivanja Jevreja na ovim prostorima do holokausta. Njihov kolega Vladislav Vujin, kustos – istoričar Narodnog muzeja bavio se životnim pričama pojedinih članova ove zajednice.

Sećanja na Jevreje u Kikindi gotovo da ne postoje, iako su oni činili važan deo društvenog života našeg grada. Kako autori tvrde, bilo je neophodno oko dva meseca rada kako bi se sakupile istorijske činjenice o kojima ova knjiga govori.

-Dokumentacija u kikindskom Istoriskom arhivu uglavnom je administrativnog karaktera. Trudili smo se da široj čitalačkoj publici približimo ovu tematiku, tako da se u knjizi nalaze i objašnjenja pojedinih istorijskih podataka, objašnjava istoričarka Tijana Rupčić.

U okviru promocije knjige priređena je i multimedijalna izložba, na kojoj su posetioci mogli da čuju i vide ispovesti dvojice kikindskih Jevreja, koje su nastale devedesetih godina.