Predstavljen projekat „Zajedno učimo bolje“

U Centru za stručno usavršavanje predstavljen je projekat „Zajedno učimo bolje“, koji je osmišljen u okviru programa „Erasmus +“ KA1 mobilnosti. Osmislilo ga je osmoro nastavnika OŠ „Sveti Sava“.

-Tim za projekte, nas osmoro, osmislilo je projekat „Together we learn better“ ili „Zajedno učimo bolje“, u kojem je istaknuto šta je potrebno prosvetnim radnicima kako bi osnažili kompetencije. Cilj je da se novostečena znanja i veštine kasnije primene na časovima i u radu sa učenicima. Dvoje nastavnika je išlo u Atinu, četvoro u Lisabon i dvoje nastavnika će na proleće ići u Milano na kurseve koji su povezani ovim našim projektom, kaže nastavnik matematike Danilo Borovnica.

U pomenutim evropskim gradovima nastavnici su pohađali seminare, koje su osmislile njihove kolege. Pored sticanja novih znanja, na ovim kursevima razmenjivala su se iskustva.

-U pitanju su kolege koji dobro znaju svoj posao i na seminarima samo upotpunjuju znanje. Tamo se najviše radi na razmeni iskustava, isticanju primera dobre prakse i na povezivanju nastavnika, koji kasnije to koriste kako bi zajednički radili na nekim projektima. Polako se razvija globalna mreža nastavnika. Pomažemo jedni drugi, bez obzira što nismo na istom mestu. Veliku ulogu u svemu ovome imaju i društvene mreže, preko kojih lakše komuniciramo.

Razlike između obrazovnih sistema evropskih zemalja i naše i jesu i nisu drastične, kaže Borovnica. Kao pozitivan primer obrazovnog sistema izdvaja Finsku. Osim u visini primanja nastavnika, koja u toj zemlji dostiže cifru od 2.500 evra, razlika se ogleda i u odnosu društva prema prosvetnim radnicima. Nastavnici imaju i veću slobodu kada je sam kurikulum u pitanju.

Na skupu u Centru za stručno usavršavanje, pored iskustava, nastavnici su predstavli i konkurs „Erasmus +“ za sledeću godinu. Želja je da se što više škola uključi u ovaj program, kako bi se stvorila zdrava konkurencija. Na taj način podršku će dobiti samo najbolji projekti, koji će doprineti povećanju kvaliteta obrazovanja.