Predstavljen novi broj časopisa “Attendite”

Glasnik Istorijskog arhiva “Attendite” koji izlazi jednom godišnje predstavljen je kikindskoj publici. Osim iz arhivistike u novom, 13. brojum nalaze se tekstovi i teme iz istoriografije Kikinde i okoline.

-Najviše sam ponosan na činjenicu da je sve više mladih ljudi, istoričara, koji objavljuju tekstove. Ovaj broj karakterističan je po tome što je dobar deo tekstova nastao iz arhivske građe koju čuvamo i po prvi put je ona pretočena u pisane članke – istakao je Milan Srdić, direktor Istorijskog arhiva.

Recenzent je Zoran Veljanović, istoričar-viši arhivista i zamenik direktora Muzeja Vojvodine u Novom Sadu i rukovodilac odeljenja Muzeja prisjedinjenja 1918.

-Novi broj je pravo štivo za ljubitelje prošlosti Banata. Ima pregršt dobrih arhivističkih i istoriografskih tema. Zadovoljstvo mi je da budem recenzent jer je časopis spoj mladosti i iskustva – rekao je Zoran Veljanović.

U ovom broju izdvajaju se tekstovi koji se odnose na: Velikokikindski privilegovani distrikt u 1776. godini, Veliku Kikindu u Dunavskoj banovini od 1929. do 1941. godine, list „Sadašnjost“ koji je izlazio od 1884. do 1906. godine, Dobtotvornu zadrugu Srpkinja u Velikoj Kikindi, prošlost velikokikindskih apoteka.

Prvi broj glasnika kikindskog arhiva objavljen je 2004. godine, s namerom da se javnost upozna sa istorijskom i kulturnom prošlošću Kikinde, ali i šire.