Predstava „Izložba“ prikazana kikindskim školarcima

Osnovna škola Milivoj Omorac već drugu godinu za redom ostvaruje odličnu saradnju sa školom „Franceta Prešern“ iz Kranja. Ove godine radili su na projektu „Umetnost briše granice“, u okviru kojeg su realizovali zajedničku predstavu „Izložba“, u kojoj glume đaci obe škole.

Predstava „Izložba“ premijerno je izvedena sredinom januara u Kranju, kada su učenici OŠ „Milivoj Omorac“ iz Iđoša posetili svoje prijatelje u Sloveniji. Đaci iz Kranja sada su uzvratili posetu i odigrali predstavu za publiku u Iđošu i u Kikindi.

-Ideja za zajedničku predstavu nastala prošlog leta kada smo posetili Kikindu. Morali smo da premostimo mnoge prepreke, od jezičkih barijera do organizacije vremena i pronalaženja prostora za probe, jer smo geografski udaljeni. U predstavi glumi petoro učenika iz naše škole i isto toliko đaka iz Kikinde, kaže autorka i rediteljka predstave Vika Šuštar.

Komad govori o prijateljstvu Srbije i Slovenije. Muzika je glavni osnov predstave, koja je uglavnom prikazana kroz pantomimu i mimiku. Predstava „Izložba“ nastala je u okviru projekta „Umetnost briše granice“, koji je finansijski podržana od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, lokalne samouprave i MZ Iđoš.

U komadu nema glavnih uloga, jer je sve rađeno timski.

Izložba“ je izvedena u Dečijem pozorištu „Lane“ za učenike osnovnih škola „Jovan Popović“ i „Đura Jakšić“. Smeh, igra i aplauz nagradili su mlade glumce, koji se nadaju da će i u budućnosti sarađivati slične projekte.