Praznični poklon Kikinđanima: Koncert vrhunskog hora “Sveti Stefan Dečanski”

Kikinđani će na programu naše televizije, tokom predstojećih praznika biti u prilici da pogledaju božićni koncert hora „Sveti Stefan Dečanski“ sniman u svečanoj sali Narodnog Muzeja.

Ovaj vrhunski ansambl neguje pesme na 25 jezika a iza sebe ima 33 godina postojanja.

Ljubitelji muzike i horskog pevanja dobro znaju o kakvoj je veličini reč kada se pomene novosadski hor „Sveti Stefan Dečanski“. Sa kvalitetom ovog vrhunskog ansambla sada imaju priliku da se upoznaju i Kikinđani i to zahvaljujući saradnji sa kikindskim ADZNM „Gusle“.

Kada već nismo u prilici da prisustvujemo kocentru u broju u kom Kikinda možda nema prostor dovoljne veličine , u zgradi Kurije, u svečanoj sali, sniman je „Božićni koncert“ koji će i naši gledaoci imati priliku da pogledaju tokom novogodišnjih i božićnioh praznika.

Rerertoar popunjava dva Božića, imamo pesme na nekoliko jezika. Inače mi negujemo pesme na 25 jezika a večeras se trudimo da pokažemo deo toga, da predstavimo ovaj divni Zbornik „Srpski Božić“ na koga smo posebno ponosni kao izdavači, koji sam ja pratkično 20 godina priremala i koji sadrži sve i narodne i crkvene pesme vezane za srpski Božić, rekla je dr Tamara Adamov Petijević, dirigentkinja hora „Sveti Stefan Dečanski“.

Ovo je prvi dolazak i nastup hora „Stefan Dečanski“ u Kikindi a ujedno predstavlja i prvi korak u saradnji kikindskih „Gusala“ i novosadskog hora.

Ja ne znam kako se dogodilo da nastupamo u Moskvi, u Jerusalimu a da smo zaobišli Kikindu ali svakako ćemo to ispraviti u budućnosti. „Gusle“ su nam domaćini u ovom divnom zdanju, prelepa akustika,i saradnja verujem da će biti plodna i da će se o plodovima tek čuti, optimistična je dr Tamara Adamov Petijević, horovođa.

U ADZM „Gusle“ očekuju da će se deo kvaliteta ovog vrhunskog ansambla preneti i na Kikinđane.

Uvek postavljamo ciljeve visoko i kada sarađujemo pokušavamo da sarađujemo sa najboljima i da učimo od najboljih. Dr Tamara Petijević je učitelj mnogih generacija eto pre svega u Novom Sadu ali verujem da će se deo njenog mentorskog i pedagoškog rada preneti i u Kikindu. Afirmišemo ovaj predivan prostor u Kuriji ali imamo i najlepše dvorište gde se već održavaju naši sadržaji i verujem da će Kikinđani tek imati priliku da vide i uživaju u nastupima ovog hora, kaže Zoran Petrović, direktor ADZM “Gusle“.

Horovođa „Svetog Stefana Dečanskog“ dr Tamara Petijević poželela je Kikinđanima da iz godine za nama, koja je bila puna iskušenja, naučimo ono najvažnije.

Velika iskušenja traju i trajaće još, Bog zna zašto se to dešava. Vreme je Božića koje pokreće dobru volju. Treba da čuvamo jedni druge. Horski život je jako ugrožen i proglašen za veoma rizičan, ali nadamo se da će horska delatnost opstati, kaže dr Tamara Adamov Petijević, dirigentkinja hora „Sveti Stefan Dečanski“.

Božićni kocert hora „Sveti Stefan Dečanski“, gledaoci TV Kikinda imaće priliku da pogledaju u novogodišnjoj noći i na dan Božića.