Praznična atmosfera u KUD “Eđšeg”: Mikulaš podelio 140 paketića deci

Sveti Nikola ili Mikulaš je praznik koji 6. decembra obeležavaju katolički vernici, a najviše mu se raduju deca. Tradicionalni doček belobradog deke organizovan je i ove godine u KUD “Eđšeg” gde je 140 mališana obradovano poklon paketićima.

Podelili smo 140 paketića za decu iz vrtića i đake osnovnih škola. Od toga su kao i svake godine 14 paketića dobila deca iz Mokrina koja fakultativno uče mađarski jezik. Decu je zabavila i predstava koju su nastavnica u OŠ “Feješ Klara” Violeta Momić i Šandor Kiralj, reditelj u “Eđšegu” pripremili sa đacima sedmog razreda. Podelu paketića organizovali smo u dve grupe, zbog epidemiološke situacije, navodi Ramona Tot, predsednica KUD “Eđšeg”.

U ovogodišnjoj predstavi Mikulaša je zaboleo zub, a deca su mu pomogla da uspešno ode kod zubara i na vreme stigne da podeli paketiće. Mališanima u publici preneo je i pouku o tome koliko je važna nega i zdravlje zuba.

-Ovo je najlepši trenutak darivanja dece, kada znate sa koliko nestrpljenja i radosti su očekivali da dobiju poklone i susretnu se sa Mikulašem. Deci poručujem da slušaju roditelje, učitelje, nastavnike, a ja ću doći i iduće godine da ih ponovo obradujem– rekao je belobradi deka.

Prema narodnom običaju, uoči Svetog Nikole deca treba da očiste cipele i čizme u koje će Mikulaš za njih ostaviti darove. Noću 5. ili u zoru 6. decembra Mikulaš posećuje mališane i ako su u protekloj godini bili dobri ostavlja im poklone u cipeli. Paketiće za decu pripremili su članovi KUD-a “Eđšeg”, kao i donatori iz Kikinde i inostranstva.
Sveti Nikola poznat je po plemenitosti i mudrosti. Prema verovanju, uvek se borio protiv nepravde, pomagao je siromašne, ozdravljao bolesne, pre svega decu, pa se i slavi kao zaštitnik najmlađih. Legende o njemu i dalje žive, a kroz lik Deda Mraza, nastavio je da usrećuje decu širom planete.