Pravo vreme za jesenju sadnju

Stručnjaci preporučuju da se tokom jeseni sade listopadno drveće, četinari, ukrasno bilje. Jesenja sadnja treba da počne po opadanju lišća i kada vremenski uslovi to dozvole.
-Vreme za sadnju je idealno za četinarsko drveće i ostalo šiblje koje raste u saksijama. Za listopadno drveće treba sačekati još sedam dana, kada opadne lišće i kada zahladi – istakao je Radivoj Lagundžin, vlasnik Rasadnika “Vikumak”.


Građani se najviše interesuju za sadnice sa busenom.
-Reč je o pojedinim vrstamama, tuja, smrča, ukrasnog šiblja. Rasadnik “Vikumak” uglavnom proizvodi sadnice lišćara, a u poslednje vreme sve više smo okrenuti proizvodnji ukrasnih sadnica i šiblja. Svake godine širimo asortiman, a akcenat je na sadnicama za pošumljavanje: topola, hrast, jasen javor i četinarsko drveće.
Najviše se kupuju sadnice tuje. Vlasnici Rasadnika “Vikumak” u proteklih desetak godina usko sarađuju sa gradskom upravom na pošumljavanju vetrozaštitnih pojaseva oko grada.


Rasadnik „Vikumak“ je osnovan je 2003 godine.Proizvodnja se obavlja na osam hektara. Pored proizvodnje sadnog materijala u ovoj firmi bave se i izvođenjem radova u šumarstvu, pretežno pošumljavanjem, kao i ostalim radovima u hortikulturi, poput uređenja dvorišta i parkova i postavljanja tepih travnjaka.