Pravo vreme za analizu zemljišta

Žetva pšenice, ječma i drugih ozimih strnina u našem ataru je završena, a na poljoprivrednicima je da u narednom periodu istarupiraju svoje parcele i očiste ih od korova. Proizvođači treba da iskoriste ovaj period godine i urade analizu zemljišta kako bi spremno dočekali narednu setvu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Pravi momenat za uzimanje uzoraka zemljišta sa strnina je sada kada je žetva završena, a novi usev nije zasnovan. Poljoprivredna stručna služba potpisala je tri ugovora kojima je omogućena besplatna analiza od kojih dva sa Pokrajinom i jedan sa lokalnom samoupravom – istakao je Mladen Đuran, direktor PSS “Kikinda”.

Sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo još početkom godine potpisan je ugovor za oko 400 uzoraka gde su ispitivanja pri samom kraju.

-Sa pomenutim sekretarijatom u maju je potpisan još jedan ugovor koji obuhvata analizu još oko 400 uzoraka isključivo državnog zemljišta. Planirano je da se sva ispitivanja završe do kraja godine. Sa gradom Kikinda potpisali smo ugovor za ispitivanje 300 uzoraka. Uslov je da proizvođači imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo, a maksimalno pet uzoraka može da se analizira po jednom gazdinstvu – rekao je Đuran.

Već je završena četvrtina analiza zemlje koja je omogućena sredstvima iz gradskog budžeta. Agrohemijska ispitivanja obuhvatiće sadržaj lako pristupačnog fosfora i kalijuma, sadržaj humusa, pristupačnog azota, kalcijum karbonata i ph vrednost zemljišta. Na pojedinim kikindskim oranicama ima viška kalijuma, a fosfora manjka. Humusa je svake godine sve manje i manje i na to treba obratiti pažnju. Predstavnici Poljoprivredne stručne službe i grada Kikinde zajedno su nastupili na Sajmu seoskog turizma u mestu Rudno.

-Animirali smo poljoprivredna gazdinstva i udruženja koji su nam omogućili da predstavimo sve ono po čemu je Kikinda poznata. Gosti našeg štanda imali su priliku da vide i probaju preko 30 različitih jela po kojima smo poznati. Pokazali smo naše suvenire, a poseban akcenat bio je na jelima od ludaje i promociji “Dana ludaje” – rekao je naš sagovornik.

U okviru sajma bila je prezentacija dela IPARD programa. Sajam seoskog turizma održan je treći put i cilj mu je promocija turističkih potencijala Srbije.