„Pravilna ishrana – dostupna i pristupačna svima, za svet bez gladi“.

Povodom obeležavanja Svetskog dana hrane, Sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj GU Kikinda, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje organizovao je predavanje na temu „Pravilna ishrana – dostupna i pristupačna svima, za svet bez gladi“. Predavanje je održano sa u prostorijama medijateke „Ekonomsko-trgovinske škole“, a namenjeno je učenicima smera kuvar i konobar. 

Oktobar je mesec zdrave hrane, a prema zakonu o javnom zdravlju i zakonu o  o bezbednosti hrane sve jedinice lokalnih zajednica su u obavezi da kontrolišu namirnice, rekla je sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj, Miroslava Krnić i dodala:

-Grad u 2018 i 19, u saradnji sa ZZJZ  uzorkuje i prati kvalitet užine u PU “Dragoljub Udicki” kao i u školama, a sve u cilju da se ta užna prilagodi ne samo kvalitetom već i količinom koja odgovara različitom uzrastu dece. Formiranje zdravih navika je vrlo važno. Veoma je bitno pomenuti proizvodnju i poreklo hrane, kao i upotrebu namirnica u ishrani dece. Hrana je nešto na čega se može uticati, bar na količinu, vrstu čime se doprinosi boljem ličnom zdravlju, navela je dr Sanja Brusin Beloš, koja je dodala da Zavod ima ugovor sa Sekretarijatom o kontroli užine za škole i PU „Dragoljub Udicki“, na osnovu kog su i prošle i ove godine ispitivali kvalitet obroka za najmlađe sugrađane. Kada su škole u pitanju, Brusin navodi:

-Mogu da kažem da su užine neadekvatne u odnosu na stručne doktrine, nemaju dovoljno proteina, imaju mnogo ugljenih hidrata, mnogo masti, užasno su slane! Pokušaćemo nešto na tu temu, zajedno sa gradom  da pokušamo da promenimo. Imali smo nekoliko sastanaka i sa direktorima škola i sa dobavljačima i sa proizvođačima. Nešto smo krenuli da radimo povodom poboljšanja užine koju naša deca imaju u školama.

 

U Ekonomsko trgovinskoj školi su se potrudili i da praktično pokažu kako izgleda zdrav obrok

 

Svetski dan hrane, kao i oktobar mesec zdrave ishrane u ZZJZ se obeležava na poseban način, navela je dr Ana Đurin.

 

 

Naime od 2001. godine pokrenut je konkurs za najbolji likovni i literarni rad za đake osnovnih škola i za predškolce. Ovoga puta je pristiglo 205 likovnih i 7 literarnih radova:

-Danas obeležavamo Svetski dan hrane, a oktobar kao mesec pravilne ishrane. Institut za javni zdravlje Srbije DR Milan Jovanović-Batut je raspisao konkurs za najbolje likovne i literarne radove, na temu “„Pravilna ishrana – dostupna i pristupačna svima, za svet bez gladi“. Najbolji radovi su izabrani i postoje nagrade za učesnike. Najbolji se šalju dalje, u Beograd koji će se koristiti kao poster u 2020. godini. Svi drugi radovi će se koristiti za dizajn i promociju zdrave ishrane.

 

 Poklone za sve učesnike konkursa je obezbedio kikindski Zavod za javno zdravlje, koji osamnaestu godinu zaredom motiviše kako predškolce, tako i đake osnovnih ali i srednjih škola, da kroz zdravu ishranu vode računa o svom zdravlju.