Pravi med ili “šećerna vodica”, kako prepoznati razliku?


Med se najviše konzumira u zimskim mesecima, zato što pojačava imunitet, a pomaže kod prehlade i gripa. Ono što predstavlja problem, to je kada kupac ne može da prepozna da li je kući odneo med ili šećernu vodu.

Najveći proizvođač “lažnog meda” u svetu je Kina. Falsifikatori meda su se veoma izveštili, najbolje falsifikate meda je jako teško razlikovati od pravog.

Najsigurniji način za prepoznavanje lažnog od pravog meda je kristalizacija, pošto se pravi med “ušećeri” posle izvesnog vremena i to u celoj tegli. U svakom svom delu u tegli, ušećeri se na isti način, ujednačeno.

Ako se jedan deo tegle “ušećeri”, a drugi ne – reč je o “mešanom” medu. Ovo je najpouzdaniji “odokativni” metod. Kako objašnjava predsednik kikindskih pčelara, Saša Čolak, često je na tržištu svojevrsna obmana, za koji mnogi korisnici veruju da je med:

-Ono u prodavnici što se nalazi, ne mora da znači da nije pravi med, ali u mnogo-mnogo slučajeva se dešava da nije med. Ne želim čak ni da kažem tu reč med za nešto što pčelu nije videlo.

Kako prepoznati nešto što nije med, a nalazi se u prodavnicama i nosi etiketu med? Laik uvek može da se opredeli da vizuelno utvrdi da li je med ili ne. Kako? Ako je mnogo kristalno čisto i bistro, poput vode, u drugoj boji. Ali, ako je tako, to videlo med nije. Zašto? U medu se nalaze tragovi polena. Polen i sve ostale materije uz polen daju mutan izgled medu, čak i bagremov koji je bistar i kristalan, ali nikada tako kao vodeni sirup. 

 

Čolak objašnjava da je moguće, ne sa sto postotnom sigurnošću ali neke osobine je moguće uočiti i na osnovu njih ustanoviti razliku:-

-Jedan od indikatora je i cena meda. Cena pravog meda. Mi u Kikindi imamo najjeftiniji med u Srbiji, 500 dinara tegla. Sve ono što kupite za 399, 99 odgovorno tvrdim, pred sudovima  da to ne može biti  cena meda. Jednostavan razlog. Otkupna cena bagremovog meda je 4 evra, što znači oko 480 dinara. A zamislite da taj isti med kupujete po ceni od 399.99 dinara. Pa ko je tu lud!?

Kupcima je na rafovima u ponudi i takozvani pekarski med, o čijim osobinama se malo zna. Na kraju, pošteni konzument najlepšeg cvetnog nektara ostaje zbunjen i ne zna gde bi mogao da kupi pravi med?

Moja preporuka je, med kupovati od poznatog pčelara. Nekog koga dobro poznajete i da znate da kada kupujete, znate šta kupujete. 

 Za jednu kašičicu meda, potrebno je 12 pčelinjih života. Za 1kg meda pčele moraju da posete više od 4 miliona cvetova, kako bi napravile najoptporniju životnu namirnica na kvarenje. Nijedna bakterija se ne može razviti u medu zbog visokog osmotskog pritiska, njegovog sastava.