Praktična nastava na času domaćinstva, u OŠ “Žarko Zrenjanin”

U školi “Žarko Zrenjanin” učenici završnih razreda, kao i šestaci, ali i sedmaci imaju mogućnost da se opredele, koji bi od nastavnih  predmeta mogao da bude drugi izborni. Osim informatike, šestaci uče  “Crtanje, slikanje, vajanje”, dok je sedmim i osmim razredima omogućeno da pohađaju domaćinstvo. Kako je navela nastavnica ovog predmeta, Anica Protić, đaci su zainteresovani za gotovo sve teme, pogotovo ukoliko postoji mogućnost praktičnog prikaza…

-Pošto su teoretski časovi za njih dosadni, mi smo gledali da sve što možemo naučimo kroz praksu. U prvom polugodištu je tema bila higijena, a tokom ovog polugodišta  je to ishrana. Danas je naš zadatak da napravimo bakin kolač, krekere, ili već kako ko zove. Jedna grupa pravi slanu varijantu, druga slatku. Oni uče i da mese testo, pošto se slani mora zamesiti. Uzeli smo ovu temu zato što je praktična,zbog toga što  imamo više presa, možemo da radimo po grupicama. Ovo im je vrlo zanimljivo. Domaćinstvo je drugi izborni predmet, a deca se na početku školske godine opredeljuju. Trenutno imamo u školi dve grupe za domaćinstvo u sedmom razredu i u osmom jednu od oko 25 đaka…

 

Nakon što su obrađivali temu “Sve o higijeni”, prema planu i programu momentalno osmaci, na praktičnoj nastavi uče sve o ishrani.

 

Uzeli su tu temu zato što je praktična, a rad je u grupama.

Odaziv je popriličan, osmaci su zainteresovani, a neki imaju i iskustva u porodičnom pripremanju kolača i drugih đakonija.

 

Tri ekipe osmaka su se  u okviru praktičnog časa družili, pričali, smejali se i naučili da budu korisni i u kuhinji. Sa časa će otići spremni da svoju veštinu, koju su savladali na času pokažu i svojim ukućanima. Inače, u OŠ “Žarko Zrenjanin” su pre dve godine na radionicama, koje su pripremali učenici četvrtog razreda pravili razne slatke poslatice, lepo ih dekorisali i upakovane ih poklonili mamama za osmi mart, što može da posluži kao dobar primer.