Poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za privatizaciju Metanola

Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za učestovanje u postupku privatizacije Metanolsko-sirćetnog kompleksa. Potencijalni investitori treba da dostave procenu fer tržišne vrednosti kapitala, imovine i obaveze, i to sa stanjem s kraja prošle godine, cenu i način na koji bi bili vlasnici. Rok za dostavljanje pisama je 3. maj.
Pošto pisma o zainteresovanosti pristignu pregledaće ih nadležni u Ministarstvu privrede.Ukoliko neka od njih budu prihvatljiva, Vladi Srbijie biće predložen model privatizacije. Međutim ako nijedna ponuda ne bude zadovoljavajuća ili u njoj ne bude cena ispod koje država nije spremna da privatizuje te fabrike, o tome će takođe biti obaveštena Vlada Srbije.
Nedavno je i Aleksandar Vučić istakao da su najveći problemi Srbije petrohemijski kompleksi među kojima je i MSK, čija je osnovna sirovina gas, da ova firma može da radi bez gubitaka jedino s cenom gasa od 170 dolara po kubnom metru, a sada je nabavna cena 210 dolara.


Država je 24. februara raspisala javni poziv za privatizacionog savetnika za Metanolsko-sirćetni kompleks, kojim je predviđeno da on potpiše ugovor na šest meseci. Osoba koja bude izabrana da obavlja ovaj posao imaće zadatak da Vladi Srbije predloži model privatizacije. Za kupovinu Metanola postoje zainteresovani investitori iz Kine, Rusije i Kazahstana, kao i japanski „Micubiši” i firma „Kronospan Srbija”.
Metanol je 2015. godinu završio sa gubitkom od 2,2 milijarde dinara, a ovlašćeni revizori su u izveštaju skrenuli pažnju na to da su kratkoročne obaveze ove firme veće od obrtnih sredstava.Dugovanja iznose 126 milijardi dinara. Većinski vlasnik Metanolsko-sirćetnog kompleksa je “Srbijagas” sa 71,85 odsto kapitala koji je i doneo odluku o pokretanju privatizacije. U vlasništvu Republike Srbije je 24,8 procenata.
Podsetimo da je u kikindskoj hemijskoj industriji 2011. godine obustavljena proizvodnja jer je došlo do poremećaja na svetskom tržištu, pada tražnje i cene sirćetne kiseline. Proizvodnja je ponovo pokrenuta 1. novembra 2015. godine i tada je isticano da ima mnogo zainteresovanih za kikindski metanolski kompleks. Za potecijalne partnere važno je da fabrika radi, a urađeni su kapitalni remonti, tako da je ona u odličnom tehničkom stanju.U ovoj firmi je zaposleno 530 radnika.
Poziv investitorima da pošalju pismo zainteresovanosti ne znači da će neko od njih i postati partner ili vlasnik fabrike.