Pozitivna iskustva kikindskog pčelara

Vladimir Kovačević pčelar iz Kikinde već dve godine konkuriše i dobija sredstava u pokrajinskim i republičkim fondovima.Jedna košnica sa pčelama košta 140 evra, pa je svaka pomoć države dobrodošla.

-Ako želite da imate 100, 200 košnica ulaganja su velika. Država je prepoznala potencijal pčelarstva, pa pomaže prilikom nabavke svega što nam treba – istakao je Vladimir Kovačević.

Postoje kreditne linije kao i subvencije koje isplaćuje Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu.Na pitanje koliko mu je trebalo da prikupi neophodnu dokumentaciju Vladimir Kovačević kaže:

-Treba desetak papira i prikupio sam ih za dva dana.

Kupio je vrcaljku, vage, košnice, satne osnove, a deo sredstava za ova ulaganja ostvario je na konkursima.Kovačević se već 20 godina bavi pčelarstvom:

-Pčelarstvo volim i kada sam promenio posao dosadašnji hobi prerastao u nešto veće. U početku sam se plašio kao i svaki početnik, ali sa godinama sam stekao rutinu i znanje. Pčelarstvom ću se baviti dok god mogu.

Naš sagovornik trenutno ima više od 200 košnica.Ove godine prosečan prinos je bio 20 kilograma meda po pčelinjaku.

-Poslednje tri godine relativno su loše za pčelare. Sreća je što ove godine nije bilo trovanja od neonikotinoidima na suncokretovoj paši. Korišćenje ovih insekticida je zabranjeno prošle godine i nadamo se da se više neće upotrebljavati. Pčele ulaze u zimu sa zdravom hranom – kaže Kovačević.

Veliku pomoć pri konkurisanju pružaju yaposleni u Poljoprivrednoj stručnoj službi “Kikinda”. Oni ujedno i kontrolišu da li su sredstva utrošena na pravi način.