Požar u mokrinskom ataru

U ataru Mokrina juče oko 12 sati i 30 minuta izbio je požar, koji je zahvatio površinu prečnika oko 10 kilometara. U jednom momentu ugrožena su bila tri salaša, Specijalni rezervat „Pašnjaci velike droplje“ ( oko 150 hektara ), a vatra je buktala i u blizini Sabirne stanice Naftne industrije Srbije. Brzom reakcijom nadležnih sprečena je potencijalno velika opasnost, a kolika je materijalna šteta znaće se u narednom periodu.

Tačan uzrok požara još uvek je nepoznat. Pretpostavlja se da je i ovoga puta u pitanju ljudski nemar:

-Uzrok požara još uvek nije utvrđen, ali na osnovu ranijih iskustava pretpostavljamo da je u pitanju ljudski faktor. I pored zabrana, u kojima se sankcioniše spavljivanje biljnih ostataka i paljenja vatre na otvorenom prostoru, i dalje postoje neodgovorni pojedinci koji to rade. U situacijama poput ove, kada su prisutne visoke temperature i pojačan vetar, požar se lako može proširiti na veće površine i da napravi veću štetu, kaže Branislav Maletin, komandir Vatrogasno spasilačke jedinice.

U gašenju požara učestvovale su Vatrogasno spasilačke jedinice iz Kikinde i Čoke, odnosno ukupno 12 vatrogasaca spasilaca sa pet vozila. Angažovana su i dobrovoljna vatrogasna društva iz Mokrina, Ruskog Sela, Sajana i Jazova. Predsednik Mesne zajednice Mokrin Goran Dumitrov u telefonskom razgovoru za Televiziju Rubin naglasio je, da su pored nadležnih, u gašenju požara učestvovali i žitelji Mokrina. Usled vetra, deo požara vraćao se prema Sajanu, a kako je vreme prolazilo, vatra se širila u više pravaca.

-Delom su postradale njive, ali su odmah bili alarmirani i poljoprivredni proizvođači, koji su mogli sa svojom mehanizacijom da izađu na teren i brane svoje njive. Oni su pokrili deo atara prema Sentošu, gde je i najplodnija zemlja. Znamo kakva je suša i u kakvom je stanju kukuruz na pojedinim mestima, pa je mogao skroz da izgori. Branili smo i salaš porodice Čeleketić i još jedan iza njega. Nisam mogao da pretpostavim da će ovaj požar poprimiti tako velike razmere. Svi koji su bili akteri rekli su da do sada nije bilo takvog požara. Nažalost, to je simptomatična pojava u Mokrinu i uvek se dešava u Specijalnom rezervatu „Pašnjaci velike droplje“. Vatrogasci, koji nekoliko godina dolaze, bili su ogorčeni, jer se stalno jedno te isto dešava. Tamo nema pristupnih puteva, a revervat je. Trava je suva zbog suše. Imali smo problem i sa ispašom, jer je na dobrom delu zabranjeno, nije moglo da se izda u drugom krugu, pa je trava bila velika i suva, a kada je počela da gori, stvorili su se još veći problemi.

Šteta se još uvek procenjuje. Ipak, najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava i da je spašena stoka sa ugroženih salaša. Nemili događaji poput ovog mogu se sprečiti, dodao je Branislav Maletin:

Zahvaljujući intervenciji vatrogasaca sprečeno je širenje požara na veće površine. Da bi se sprečili ovakvi događaji, neophodno je da se građani pridržavaju propisanih zakonskih zabrana o spaljivanju biljnih ostataka. One su propisane članom 50 Zakona o zaštiti od požara. Pri visokim temperaturama i jakom vetru, vatra se lako širi na veće površine i samim tim posledice mogu biti nesagledive pogotovo po ljudski život. Maletin je uputio apel svim sugrađanima:

-Još jednom, apelujem na građane da ne vrše spaljivanje biljnih ostataka i da ne pale vatru na otvorenom prostoru, pogotovo u danima kada su temperature veoma visoke. U atarima se nalaze i naftne bušotine, pa šteta može da bude mnogo veća nego što je sada.

Požar je ugašen oko 22 sata.