Povrtari imali solidnu godinu

Sugrađanin Saša Nikolić bavi se povrtarstvom kao primarnom proizvodnjom. Ima plastenike u Kikindi, kao i parcelu na otvorenom u Banatskom Velikom Selu.

-Najpre smo otvorili radnju u kojoj smo prodavali voće i naša osnovna ideja je bila da se bavimo trgovinom. Kada smo videli da nam se to baš i ne isplati počeli smo da se bavimo proizvodnjom. Počeli smo sa dva plastenika da bi došli do desetak. Neverme nam je uništilo polovinu, a trenutno radimo na parcelama od ukupno 4.500 kvadratnih metara – kaže Saša Nikolić.

Među problemima sa kojima se suočavaju poljoprivrednici je nedostatak radne snage. Bez obzira na to koliko se plati dnevnica radnika nema dovoljno, naročito u jeku proizvodnje.

-Godina za nama nije bila loša kada gledamo cenu proizvoda. Prinosi su bili i dobri i loši u zavisnoti od kulture. Paradajaz u zatvorenom je podbacio pošto smo imali problema sa bolestima, tako da smo ga pre vremena počupali i zasnovali papriku koja je dala odličan prinos. Sa druge strane sve što smo uzgajali na otvorenom nije dalo rezultate – dodao je Nikolić.

Trenutno je najveća ptražanja za kupusom za kiseljenje. Porodica Nikolić ga uzgaja na otvorenom.