Povećan broj dece obolele od virusnih infekcija

Toplo vreme za prve nedelje oktobra,a potom i zahlađenje doveli su do toga da se u Dečijem i Školskom dispanzeru obavlja veći broj pregleda. Kako je istakla načelnica dr Vesna Tomin, pedijatar obolevanje od virusnih infekcija ove godine počelo je ranije u odnosu na prošlu:

-Svakodnevno se povećava broj pacijenata. Najviše imamo dece obolele od akutne infekcije gornjih disajnih puteva. Simpotomi su kijanje, kašljanje, curenje ili zapušen nos, povišena temperatura, malaksalost.

Javljaju se i pacijenti sa bakterijskim infekcijama ždrela, a povećan je i broj dece koju je neophodno inhalirati.

-U septembru se zbog bolesti lekarima u Dečijem dispanzeru javilo 2.488 dece, a do sada je u oktobru pomoć zatražilo 2.303 pacijenta. U Školskom dispanzeru situacija je slična imali smo u septembru 2.435 i u oktobru 1.860 kurativnih pregleda – kaže d Tomin.

Za sada nema simptoma koji ukazuju na grip.

-Imamo dogovor sa Predškolskom ustanovom da deca koja imaju proste simptome kijaju, kašlju, curi im nos, a nemaju temperaturu mogu da izostanu iz vrtića do pet dana, bez da je neophodno lekarsko opradvanje. Za tih pet dana dete koje ima ove simptome treba da je izolovano iz kolektiva. Rizična grupa su deca do tri godine kod kojih uvek postoji opasnost od komplikacija.

Dr Tomin zamolila je roditelje da kada god mogu zakazuju pregled kod izabranog lekara u cilju bolje organizacije posla – saznajemo od naše sagovornice.

Preventiva je često provetravanje prostorija, pranje ruku deci, konzumiranje voća i povrća. U dispanzerima radi sedam lekara, a dva su na specijalizaciji. Taj broj odgovara standardu predviđenom za broj stanovnika u Kikindi.