Potvrđeno na sastanku sa ministarkom Mihajlović: Priključak auto-putu, rekonstrukcija Zmaj Jovine ulice, rešenje problema pijaće vode, brza saobraćajnica ka Somboru…

U Severnobanatski okrug sledeće godine biće uloženo 4,3 milijarde dinara u infrastrukturne projekte, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović koja je radnu posetu Kikindi, posle obilaska novoizgrađene kružne saobraćajnice na ulazu u grad iz pravca Zrenjanina, nastavila sastancima u gradskoj kući- sa predstavnicima okruga i rukovodstvom grada. Ona je napomenula da su u prethodne tri godine u održavanje putne infrastrukture u okrugu uložene 1,3 milijarde dinara.

Imamo takav trend u budžetu da možemo sa gradonačelnicima i predsednicima opština da dogovaramo šta je to najvažnije u putnoj i železničkoj infrastrukturi i da mi to kao država finansiramo. Kikinda i ostale lokalne samouprave u okrugu došle su veoma spremne, vrlo dobro znaju šta su im prioriteti i šta mogu da urade sa državom, odnosno šta je to što ćemo zajednički uraditi. Sve što smo se danas dogovorili verujem da ćemo od proleća 2020. godine početi da realizujemo. I grad i opštine imaju  spremne projekte. Ulažemo podjednako u putnu i u železničku, ali ne zaobilazimo ni  komunalnu infrastrukturu. Za Severnobanatski okrug i ovaj deo Srbije važna je brza saobraćajnica Sombor -Kikinda za koju radimo projektno-tehničku dokumentaciju. Procenjena investiciona vrednost je između 650 i 700 miliona evra, biće duga 123km i iskreno se nadam da će u martu 2021. godine početi radovi. U železničkom saobraćaju izdvajam početak radova na brzoj pruzi između Novog Sada i Subotice, ti radovi počeće u martu- najavila je Mihajlović i ukazala da će u petak biti otvoren Y krak.

 

Gradonačelnik Pavle Markov je ukazao da će predstojeća ulaganja i realizacija planiranih projekata značajno promeniti sliku grada i ovog dela Banata. 

Kikinda će dobiti priključak ka budućem auto putu Beograd- Novi Sad- Zrenjanin, a deonica od Bašaida do Zrenjanina biće rekonstruisana. Počeće sanacija puteva Kikinda-Mokrin i Kikinda -Rusko Selo. Biće rešeni svi pružni prelazi, a dogovorena je i,zajedničkim sredstvima, celokupna rekonstrukcija Zmaj Jovine ulice, kao i Partizanske. U februaru iduće godine trebalo bi da imamo potpisan ugovor sa izvođačem radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje pijaće vode što znači da na proleće krećemo sa izgradnjom. Rešićemo i problem pijaće vode u selima. Takođe, napominjem da je Kikinda jedan od pet gradova koji su u programu KFW banke za prečistače otpadnih voda. Veliku infrastrukturnu obnovu koju predvodi Vlada dočekali smo spremno, sa konkretnim projektima i dokumentacijom, zbog čega očekujemo da ćemo povući značajan iznos sredstava. Sve što je potrebno za kvalitetan život u gradu, Kikinda je rešila ili upravo rešava. Smatram da, ako se nastavi ovakav trend rada, mi za pet godina u Kikindi više nećemo imati šta da delegiramo kao problem– istakao je gradonačelnik.

Da su projekti dogovoreni sa ministarkom Mihajlović na prethodnim sastancima urađeni ili su u fazi realizacije, potvrdio je načelnik okruga Nikola Lukač pojašnjavajući da se radi o rekonstrukciji pruge od Subotice do Sente, rekonstrukciji pruge do MSK, kao i izgradnji kružne saobraćajnice. 

Svaka lokalna samouprava imala je priliku da otvoreno razgovara o prioritetima i problemima, pa su i sa sastanka njihovi predstavnici izašli zadovoljni i ohrabreni da će država stati uz njih u rešavanju infrastrukturnih pitanja. Iduće godine započeće sanacija puta od Kikinde do Mokrina i dalje do Čoke, među prioritetima su i da Kanjiža i Senta dobiju obilaznice. Kao jedan od najvažnijih projekata na sastanku sa ministarkom Mihajlović delegiran je put od Iđoša ka mostu na Tisi, kao i rekonstrukcija tog mosta,rekao je Lukač .  

Radnim sastancima u gradskoj kući, između ostalih, prisustvovali su i direktor JP “Putevi Srbije” Zoran Drobnjak, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić i pokrajinski poslanik Milenko Jovanov.