Potpisana obnovljena Deklaracija o prijateljstvu između Kikinde i Narvika

Predstavnici Kikinde i norveškog grada Narvika, gradonačelnik Pavle Markov i zamenik gradonačelnika Geir Ketil Hansen, potpisali su obnovljenu Deklaraciju o prijateljstvu dva grada. Ovom događaju prisustvovali su zvaničnici iz Norveške, AP Vojvodine i Kikinde. Deklaracija je prvi put  potpisana pre pola veka, 6. oktobra 1966. godine, a inicijativa za potpisivanjem novog dokumenta potekla je nakon sagledavanja odnosa Kikinde sa drugim gradovima i opštinama.

-Saradnja Kikinde i Narvika stagnira u poslednjem periodu, ali na nama je da ponovo iniciramo druženje mladih iz obe zemlje kroz školovanje i razmenu studenata. Tu je i kulturna i sportska saradnja, a očekujemo i bolju privrednu saradnju – istakao je Pavle Markov, gradonačelnik.

Markov je istakao da je goste iz Norveške upoznao i sa stanjem u jedinom hotelu u gradu koji nosi ime Narvika.Stoga će uskoro biti odabran prostor u gradu koji će nositi ime bratskog grada.

Geir Ketil Hansen, zamenik gradonačelnika Narvika rekao je da Kikinda zauzima posebno mesto u srcima njegovih sugrađana, jer je 44 ljudi iz našeg grada tokom Drugog svetskog rata poslato u logor Bejfjord u blizni Narvika. Već tada su počela prva prijateljstva između lokalnog stanovništva i Kikinđana koji su internirani.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor dodao je da je prva Pokrajinska sednica u ovoj godini bila posvećena saradnji sa norveškim regionom Norland kojoj je , između ostalih, prisustvovala i predsednica Skupštine okruga Norland Sonja Stin.U junu je 75 godina od dolaska prvih zarobljenika u logore u Norveškoj. Stoga je Sonja Stin pozvala gradonačelnika Markova da od 19. do 23. juna bude gost Norveške .Ovom događaju prisustvovao je i ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjernstad koji je rekao da dve zemlje imaju dugogodišnje prijateljstvo koje je važno unapređivati.

U okviru posete predstavnici Kikinde, norveškog grada Narvik, AP Vojvodine i regije Norland polaganjem venaca na spomenik kikindskim internircima odali su počast Kikinđanima koji se nisu vratili iz logora.