Poslednji podaci o korona virusu: u Kikindi aktivno 114 slučajeva, izlečeno 20 sugrađana

U kikindskom Zavodu za javno zdravlje epidemiološku situaciju i dalje ocenjuju kao nepovoljnu, ali uz male naznake da bi naredne nedelje moglo doći do stabilizacije.

Iz kikindskog Zavoda za javno zdravlje najpre su izrazili zahvalnost sugrađanima na strpljenju i uputili poruku da se i dalje pridržavaju propisanih mera zaštite u cilju prevazilaženja covid krize.

– ZZJZ Kikinde i Krizni štab Grada Kikinde uvek su radili u interesu građana Kikinde i jedini cilj je bio zaštita njihovog zdravlja. To svi građani Kikinde treba da znaju a mislim da smo to u ovom periodu i dokazali. Što se tiče epidemiološke situacije u našem gradu ona je i dalje nepovoljna ali očekujemo stabilizaciju tokom sledeće nedelje. Postoje naznake, doduše jako male, sa nadom da će se situacija u Kikindi naredne nedelje stabilizovati, kaže dr Tatjana Karać, epidemiolog ZZJZ Kikinda.

Broj aktivnih slučajeva u Kikindi danas iznosi 114.

– Imamo izlečenih 20 naših građana. Od toga, petnaestoro je bilo obolele dece, petoro je izlečeno. Znači od 114trenutno aktivnih slučajeva imamo desetoro dece obolelih od korona virusa. Svi su dobro, na kućnom lečenju. Ukupno 29 sugrađana je hospitalizovano, od toga 26 u Opštoj bolnici Kikinda, a troje u Kliničkom centru Vojvodine, navodi dr Karać.

Pri temperaturama iznad 30 stepeni Kikinđanima teško pada što su bazeni zatvoreni. Ujedno se pitaju kako to da bazeni, recimo, u Adi rade a kod nas ne.

– Zato što je epidemiološka situacija u Opštini Ada daleko povoljnija nego u Kikindi. Ako uzmemo u obzir izveštaje koje dobijamo, Opština Ada ima najpovoljniju epidemiološku situaciju od svih opština u Vojvodini. Sa Gradom Kikinda to nije slučaj. ZZJZ Kikinda svakog dana dostavlja kriznom štabu izveštaje o aktivnim slučajevima i ne radi se samo o aktivnim slučajevima, ne radi se samo o apsolutnim brojevima jer naravno da će Kikinda kao veći grad imati veći broj obolelih, nego se gleda i prevalencija, odnosno opterećenost tog grada, te opštine bolešću. Opština Ada ima daleko povoljniju situaciju i zato bazeni u Adi mogu da rade. Onog trenutka kada Zavod za javno zdravlje Kikinda dostavi podatke kriznom štabu o povoljnijoj epidemiološkoj situaciji, krizni štab će razmotriti opciju otvaranja bazena u Kikindi i Banatskom Velikom Selu. Nije na štetu građana, sve se ovo radi u cilju zaštite zdravlja stanovnika Kikinde, objašnjava dr Karać.

Preporuke epidemiologa kikindskom kriznom štabu svakako će biti da bazeni ostanu zatvoreni najmanje naredne dve nedelje kada će se ponovo razmatrati ova odluka. Takva mera je neophodna zbog nemogućnosti da se održi potrebna fizička distanca između velikog broja kupača. U Zavodu za javno zdravlje Kikinde još jednom podsećaju da je okupljanje velikog broja ljudi glavni uzročnik lakog prenosa virusa i da je nošenje maski i dezinfekcija ruku kao i poštovanje drugih propisanih mera neophodno radi stabilizacije ni malo povoljne situacije u našem gradu.