Posle obuke za rukovaoce građevinskim mašinama, pronašli posao

Uključivanjem u program obuke za tržište rada Nacionalne službe za zapošljavanje, nezaposleni dobijaju priliku da steknu nova znanja i veštine i tako povećaju svoje šanse u pronalaženju posla. Obuku za rukovaoce građevinskim mašinama završilo je pet polaznika. Njima su dodeljeni sertifikati, a neki od njih su već i pronašli posao.

-Čekao sam sertifikat kako bih priložio dokaz da sam završio obuku, a u ponedeljak ću najverovatnije početi da radim. Ranije sam radio razne poslove, od obezbeđenja do viljuškariste, a nakon što sam ostao bez posla i kada mi se ukazala prilika da polažem za ovaj sertifikat, odlučio sam da je iskoristim kako bih lakše našao posao. Zašto da ne, nikad nije kasno- zaključuje Jožef Santo (56).

Izvođač obuke za rukovaoce građevinskim mašinama bila je SZR „Građevinar Brane“. Posle tromesečne obuke, polaznici su imali i 20 dana prakse.

-Obrazovni sistem nije usklađen sa tržištem rada, mi nemamo školu koja školuje takve kadrove,a poslodavcima su potrebni rukovaoci građevinskim mašinama i zato organizujemo obuke za tržište rada. Pokazatelj da smo dobro procenili potrebu za ovom obukom je to što su se dva polaznika, pre uručenja sertifikata zaposlila, jedan u “Graditelju” drugi u “Le Belieru”. Pred nama je građevinska sezona i sigurna sam da će i opstali pronaći zaposlenje- navodi Jelena Mitrović, direktorica kikindske filijale NSZ.

U prošloj godini realizovane su i obuke za tržište rada za osobe sa invaliditetom i to osnovna informatička obuka po ECDL standardu i za pakovanje tekstilnih proizvoda. Od šest osoba koje su stekle osnovna informatička znanja, jedna se zaposlila u predškolskoj ustanovi, dok je od, takođe, šestoro polaznika obuke za pakovanje tekstilnih proizvoda, jedno lice dobilo posao u “Kalcedoniji”.

Od ponedeljka počinje obuka za operatere na CNC mašinama za deset osoba. Izvođač obuke je firma “Mekafor”. Očekujemo da će polaznici uspešno završiti obuku i pronaći zaposlenje-kaže Mitrović.

Obuke za tržište rada sprovode se u skladu sa godišnjim programom i Katalogom obuka, koji je rezultat analize potreba poslodavaca i prognoza potreba tržišta rada.

Kako polovinu nezaposlenih na evidenciji NSZ u Kikindi čine nekvalifikovana lica- osobe sa završenom osnovnom školom, bez škole ili oni koji su završili funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, planom obuka za ovu godinu posebno je obuhvaćena i ta ciljna grupa. Njima će, ukoliko plan kikindske filijale bude odobren, biti ponuđene obuke za pomoćnog kuvara i viljuškaristu. Osobe sa invaliditetom dobiće priliku da završe neku od tri obuke: za krojenje i šivenje, za pakovanje tekstilnih proizvoda ili za operatere na CNC mašinama.