Posle 50 godina ponovo se istražuje mokrinska nekropola iz bronzanog doba

U Mokrinu su danas počela istraživanja čuvene nekropole, pet decenija nakon prvobitnih arheoloških iskopavanja, pa je tako u Mokrin hausu stručnjacima i zainteresovanim građanima predstavljen je projekat koji zajednički realizuju Narodni muzej u Kikindi i Biosens institut iz Novog Sada, a odnosi se na ponovno istraživanje nekropole u Mokrinu koja potiče iz bronzanog doba. Marija Kračković Gavrilović istraživač saradnik laboratorije za biotehnologiju Filozofskog fakulteta iz Beograda ovom prilikom istakla je da se nada da će novo iskopavanje doneti i nova otkrića.

Nekropola u Mokrinu je jedna od najpoznatijih nekropola ranog bronzanog doba na području Srbije, ali i šireg regiona. Potiče iz perioda od pre 4.000 godina odnosno iz 2.100 do 1.800 godine pre nove ere. Sofija Stefanović, profesorka fizičke antropologije Filološkog fakulteta iz Beograda i sa Biosens instituta ujedno je jedan od rukovodilaca terenskih istraživanja i stručnjak za analizu ljudskih skeletnih ostataka.

Projekt finansira Ministarstvo kulture, dodala je Lidija Milašinović, direktorica Narodnog muzeja. Istraživanja će trajati dve nedelje, a naredne godine biće priređena izložba koja će prikazati dobijene rezultate. U iskopavanju će učestvovati studenti arheologije, volonteri muzeja i zainteresovani građani.