Posečeno 11 stabala sibirskog bresta

Na kupalištu Plava banja u Kikindi posečeno je 11 stabala sibirskog bresta.Drva su stara 12 godina i šteta je velika.
-Posečeno je 11 stabala sibirskog bresta. Grane su ostavljene, a posečena su debla i mi procenjujemo da je bilo oko 10 kubika drva. U najvećem broju slučajeva drva se seku radi zarade. Apelujem na građane da ne kupuju ogrev koji je dosta jeftiniji u odnosu na redovnu cenu jer je to siguran znak da je reč o bespravnoj seči – istakao je Dragan Jevđević, poslovođa Poljočuvarske službe.


Drvokradice su ove godine ranije nego ikad počele sa bespravnom sečom. Krajem leta u blizini nekadašnjeg Motela “Šumica” posečeno je desetak stabala hrasta lužnjaka starosti između 30 i 40 godina. Jevđević dodaje da očekuje da sa niskim temperaturama neovlašćene seče bude više:
-Kada zateknemo osobu na licu mesta u bespravnoj seči mi možemo da oduzmemo odsečena stabla, a shodno tome kolika je materijalna vrednost štete, pišemo krivičnu ili prekršajnu prijavu. Dalje sve zavisi od sudskog postupka. Na licu mesta uspevamo da zateknemo 50 odsto počinalaca.
Počinioce koje zateknu na delu poljočuvari mogu da legitimišu i fotografišu, kao i da ga zadrže dok ne dođe policija. Najviše bespravne seče ima na takozvanoj šumici “Galad”, na Simićevom salašu, a u poslednjem periodu drvokradice su se odvažile i seku drva u šumici koja se nalazi na izlazu iz grada pored fabrike “Livnica”. Poljočuvari su od početka godine napisali oko 50 prekršajnih i krivičnih prijava zbog neovlašćene seče stabala.


Ovo je doba godine kada su aktuelne i poljske krađe ataru.
-Ove godine drastično je smanjen broj poljskih krađa u ataru. Sada kada su svedene na minimum. Imali smo zahtev za pojačano čuvanje useva u Bašaidu. Uspeli smo poljoprivrednicima da izađemo u susret. Ova godina bila je loša za poljoprivredne proizvođače koji su se potrudili da što pre skinu useve sa njiva – dodaje Jevđević.
Kazna za počionice za bilo koji prekršaj do nedavno je bila oko 5.000 dinara, a sada je povećana na 25.000 dinara.