Posečena stabla hrasta stara više od 50 godina

Stari hrastovi na Simićevom salašu posečeni su u prvim danima januara. Na meti drvokradica našla su se stabla starija od pet decenija i visoki dvadesetak metara. U Sekretarijatu za zaštitu životne sredine ističu da je šteta nenadoknadiva.

Jednog od drvokradica pripadnici Poljočuvarske službe u saradnji sa Policijskom upravom uhvatili su dok je prevozio posečena drva, ali se pretpostavlja da je u bespravnoj seči učestvovalo više osoba. Ono što sledi je podnošenje prijava i novčano kažnjavanje, međutim, činjenica da je maksimalna kazna za bespravnu seču stabala osam hiljada dinara ne obeshrabruje drvokradice.

Simićev salaš je omiljeno izletište Kikinđana, naročito tokom prvomajskih praznika, a je deo posebne osnove gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Kikinda. Redovno se održava, kosi se trava, čisti,a vodi se računa i o postojećim stablima.

U proteklih mesec dana zaposleni u poljočuvarskoj službi napisali su na desetine prijava koje se odnose na bespravnu seču stabala. Na udaru drvokradica u Kikindi najčešće su stabla u okolini “Galada” i Simićevog salaša, dok je na selima ovaj problem najizraženiji u Bašaidu i Mokrinu.