Porodica Stanojević 20 godina uzgaja ogrozle

Ogrozle su kao vrsta voća veoma rasprostranjene u Evropi i SAD zbog svoje otpornosti na razne bolesti, a i zato što se odlikuju velikom rodnošću. Uzgoj ogrozli  ekonomski je vrlo zanimljiv, jer rano dolazi u rod i daje značajno visoke prinose, a može se uzgajati uspešno i do 20 godina. Baš toliko godina se u bašti porodice Stanojević, iz Kikinde uzgajaju ogrozle. Kako je, za TV Rubin rekao Mileta Stanojević,  nekima se sviđa ukus i često se raspituju za voće, iako je u većini slučajeva još uvek nepoznata vrsta.

Koren ogrozda je staro narodno sredstvo, koje se koristi kod svih vodenih bolesti, čisti i prazni creva, zatim  odstranjuje teške metale, pogotovo iz mozga, a podstiče rast kose i stvaranje zdrave kože .

Žbun ima jak, uspravan položaj, obrazuje mnogobrojne grane i izdanke. Otporan je na niske temperature. Cveta skoro istovremeno kao i ostale uzgajane sorte, ali mu je zrenje plodova znatno kasnije. Kako je naveo naš sagovornik, uzgajanje i orezivanje ogrozla se vrši po istom principu kao i ribizla. Plodovi su krupni do srednje krupni. Može biti zelene, žute, crvene, narandžaste i crne boje .Odlikuju se dobrim ukusom. Pogodni su za raznovrsnu upotrebu u preradi za svežu potrošnju. Nekada su u Engleskoj postojali klubovi čiji je cilj bio uzgajanje najboljeg i najsočnijeg grma ogrozda, a u u 16. veku, zbog visoke količine vitamina C ogrozla je korisšćena za lečenje groznice i kuge.