Porodica – institucija koja opstaje uprkos svim izazovima

Porodica je osnovna ćelija svakog društva. U njoj dete stiče prva saznanja o svetu koji ga okružuje i počinje da formira ličnost. Godinama unazad govori se da je institucija porodice u krizi i da je prioritet očuvati je u narednom periodu.

To je jedan od razloga zbog kojeg se u OŠ „Đura Jakšić“ organizuje manifestacija posvećena upravo ovoj zajednici. Tako mame, tate, braća i sestre, ali i bake i deke imaju priliku da se okupe i na kreativan način provedu vreme zajedno. Evo kako su učenici škole „Đura Jakšić“ obeležili Dan porodice:

Odlučili smo da proslavimo ovaj dan i Dan Rumunije. Spojili smo ove datume. Doći će nam gosti, pa smo napravili porodično-rumunski dan, objašnjava učenica Radmila Trajkovski.

 

Pored dece, manifestaciju su podržali i roditelji:

-Mislim da ovakvih događaja treba da ima mnogo više. Dobri su za zajednicu, jer se ljudi druže i deca svašta rade. Ovo je mnogo dobro organizovano, kaže sugrađanin Željko Tatić.

Ovom manifestacijom ujedno je obeležen i Dan Rumunije, a Kikinda je ugostila susede iz Temišvara:

-Drago nam je što postoje ovakve inicijative. Koliko smo stigli da vidimo i obiđemo Kikinda nam se jako sviđa, kaže prorektorka Zapadnog Univerziteta iz Temišvara Otilija Hedešan.

 

Inicijativa za organizovanjem ovakvog događaja potekla je jedne decenije od nastavnice geografije Biljane Radujko, koja je ponosna na manifestaciju. Evo koliko traju pripreme za organizaciju:

-U mojoj glavi izuzetno dugo, a realizacija mojih kolega, bez čije pomoći je ne bi ni ostvarila, nešto kraće. Oni to rade svesrdno svaki put, ali je važno i učešće učenika i roditelja. Ovo smo malte ne uradili za jedan dan, ali je velika ljubav ulagana godinama.

Direktora škole Biljana Šimon posebno je ponosna što je manifestacija postala tradicionalna:

-Ovim smo pokazali da smo jedan dobar tim. Događaj poput ovog nema nijedna škola u gradu, a deo je naše tradicije već 10. godinu.

Manifestaciju, koja ove godine nosi slogan „Rumunija – deo porodice OŠ „Đura Jakšić“, podržala je i lokalno rukovodstvo:

-Drago mi je što je događaj ovim putem proširen uz prijateljsku zemlju Rumuniju. Cilj svih ovih manifestacija je da se deca iz zemalje iz okruženja i naša deca druže, slave porodicu i prijateljstvo, naglašava načelnik Severnobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač, dok zamenica gradonačelnika Bosiljka Srdić dodaje:

 

-Poznato je da je zdrava porodica osnov zdravog društva, a kroz ovu manifestaciju afirmišu se porodica i porodične vrednosti. Zadovoljtsvo mi je što vidim otvorena vrata škole za mame, tate, bake, deke, tete i to ne samo iz Kikinde, već i za decu i njihove roditelje iz susedne i prijateljske Rumunije.

Tako je uz muziku, pesmu, igru i pozitivne vibracije obeležen dan institucije koja, uprkos svim izazovima, i dalje opstaje i ostaje najvažnija ćelija društva.