Proizvodnja mangulica sve interesantnija proizvođačima

Rasa svinja manugulica koja je bila veoma popularana u Vojvodini pedesetih godina prošlog veka ponovo postaje interesantna proizvođačima. Stevan Batanski, pošto je pre nekoliko godina ostao bez posla, počeo je da uzgaja ove svinje i sada ih ima 16 komada.

-Puno sam slušao o ovoj rasi svinja. Postala mi je intersantna za uzgoj jer sadrži manje masti i holesterola,a ima više proteina u odnosu na domaće rase – istakao je Stevan Batanski.

Naš sagovornik ističe da se trudi da svake godine obnavlja mangulice, ali da je to teško jer ih malo ima. Potrebno je i duplo više vremena da mangulica dostigne težinu od 120, 130 kilograma u odnosu na standarde rase svinja.

-Koliko standardno svinjče ima masti, toliko mangulica ima mesa. Slanina je jako tražena i koliko god da je imam sve prodam. Trenutna cena slanine je 1.200 dinara, a sve što budem proizveo do Nove godine već je rasprodato – rekao je Batanski.

U junu Batanski odlazi u zasluženu penziju i tada planira da se još više posveti uzgoju ove vrste svinja. Kako kaže zanemariće krave koje ima i domaće svinje kako bi se posvetio mangulicama.

-Ishrana mangulica je drugačija. Njima ne treba koncentrat i kukuruz jer im najviše prija da pasu travu, jedu seno, tritikale i detelinu – dodao je naš sagovornik.