Poranila berba ludaja

Supružnici Antal i Rozalija Antik više od 20 godina bave se uzgojem ludaja. I pored toga što su poljoprivredni penzioneri i dalje obrađuju zemlju . Kako ističu još u detinjstvu, kada su odlazili kod rodbine u Vrbicu i Banatski Monoštor pomagali su rođacima koji su uzgajali velike površine pod tikvom.

 

 

 

 

-Ludaje ne prskamo, a usev obrađujemo ručno kopanjem i plevljenjem od trave. Ima puno posla, ali supruga i ja se ne žalimo. – istakao je Antal Antik.

Ludaje zauzimaju jutro površine, a od sorti tu su “tamburica”, domaća bela i ukrasna tikva.

-Vreme nije pogodovalo uzgoju ludaje. Kod belih ludaja iz kojih vadimo seme dosta semenki je prazno. Bilo je dosta padavina, a malo sunčanih dana. Prošla godina bila je puno bolja – dodaje naš sagovornik.

Ludaja je jednogodišnja biljka i njena proizvodnja nije zahtevna.Rozalija sav rod proda na pijaci i u ovom poslu uživa. Cena ludaje za kolače je 70 dinara za kilogram:

Svakog dana sam na pijaci, a posećujem i okolne manifestacije. Volim da odem na pijacu i to za mene nije rad nego zabava. Pripremili smo dosta semenki, ali i “tamburica” za kolače. Očekujem dobru prodaju naročito za “Dane ludaje” .

Ludaja se sadi najkasnije do 15. aprila, a bere se u septembru. Ove godine berba je počela već početkom avgusta. Bračni par Antik nema ambicija da se oproba u proizvodnji velikih ludaja, ali ističu da neće odustati od proizvodnje “banatske kraljice”.