Popis bespravno izgrađenih objekata

Komisija za popis ilegalno izgrađenih objekata gradske uprave u protekle tri nedelje radila je na sređivanju papirologije već popisanih objekata, kao i na pripremi podloga. To praktično znači da pripremu postojećeg satelitskog snimka na kojem su prikazani legalizovani i nelegalizovani objekti sa kojima se obilazi teren.

-Tri nedelje pre prekida nedeljeno je popisivano 1.700 ilegalnih objekata, tako da je komisiji bilo neophodno vreme da se za sve što je popisano otvore službene predmete i srede dokumentaciju – istakla je Biljana Felbab, sekretarka Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove, urbanizam i privredu.

Vlasnici objekata, koje komisija ne zatekne kod kuće, u obavezi su da se obrate nadležnoj službi i da podnesu prijavu za nelegalan objekat. Za meštane sela omogućeno je da se ovi poslovi obavljaju u mesnim kancelarijama gde se nalaze odgovarajući obrasci koje je potrebno popuniti.

-Do sada je popisano oko 17.300 bespravno izgrađenih objekata. Prvobitna procena je bila da imamo oko 20.000 ilegalnih objekata, ali kako popis odmiče biće ih više, oko 27.000 – rekla je Biljana Felbab.

Najčešći nelegalni objekti su pomoćne prostorije ili drugi stambeni objekat koji se nalazi u dvorištu. Neznatan je broj takozvanih glavnih stambenih objekata odnosno kuća koje nisu legalizovane. Za legalizaciju manjih šupa, garaža, ekonomskih objekata najviše do 40 metara kvadratnih ne treba izrađivati izveštaj o stanju objekta, dok je za zgrade većih površina to potrebno. Za stambeni objekat koji ima do 100 kvadratnih metara korisne površine i koji nije legalizovan snimanje se naplaćuje oko 15.000 dinara. Potrebno je izraditi i izveštaj o zatečenom stanju koji košta do evro po metru kvadratnom i platiti taksu o ozakonjenju koja iznosi 5.000 dinara. Knjiženje objekta ne košta ništa jer se to radi po službenoj dužnosti.