Pooštrene mere u saobraćaju

Novine koje su donele izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja usvojene su u Skupštini Srbije i počele su sa primenom. Pooštreni su uslovi za dobijanje vozačkih dozvola, a predviđene su i nove mere kontrole za auto-škole, kako bi se povećao kvalitet obuke.

Dozvoljena količina alkohola u krvi smanjena je sa 0,3 promila na 0,2, a ko premaši ovaj nivo, plaća  kaznu od 10.000 do 120.000 dinara, ili zatvor od 30 do 60 dana, ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, kao i 14 do 16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom. Vozači i profesionalni vozači imaju svoj stav o novom zakonu.

 

Izmenama su predviđene strožije kazne za nasilničku vožnju, poput preticanja kolone preko pune linije ili prolaska kroz crveno svetlo. Kada je reč o tehničkom pregledu vozila,  predviđeno je obavezno uspostavljanje video nadzora prilikom vršenja tehničkog pregleda koji će posebnim programom biti povezan sa MUP-om. Broj tehničkih pregleda dnevno će biti dosta smanjen, naveo je direktor AMSS Banat Siniša Grastić:

-Radi se na tome da se pooštri kontrola pregleda i tačno će se znati koliko će biti tehničkih pregleda u jednom danu. Tehnički pregled je najbitniji kada  se radi registracija vozila. Mi smo ga potpuno marginalitovali. Imali smo slučajeve da nam dolaze ljudi iz nekih sela, da nikada nisu radili tehnički pregled vozila. Ja sam stao i nisam mogao da verujem! Znam da će biti dosta nevolja i izdataka za popravku postojaćih vozila. Mi sad usvajamo evropske pravilnike.

 

 

Međutim, što se preticanja sporih vozila kao što je bicikal,  traktor, zaprežno vozilo  preko pune linije više ne smatra prekršajem, vlasnik AŠ “Kijo” smatra da nije odluka koja ima nekog naročitog smisla.

Zbog nevezivanja pojasa umesto dosadašnjih 5.000 dinara, prea novom zakonu kazna će biti 10.000 dinara, koliko će biti i kazna za telefoniranje u toku vožnje. Ista kazna zaprećena je i za preticanje kolone preko pune linije, dva ili više prolazaka kroz crveno svetlo za manje od 10 minuta. Za mlade vozače predviđena je nulta tolerancija na alkohol, telefoniranje, kao i zabrana vožnje između 23 i šest sati, a moći će da prevoze najviše tri osobe, uključujući i osobu pod čijim nadzorom voze.