Pomenom i izložbom obeleženo 98 godina od proboja Solunskog fronta

Pomenom i izložbom obeleženo 98 godina od proboja Solunskog fronta

Gradski odbor Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920 godine na Železničkom groblju obeležio je 98 godina od proboja Solunskog fronta. Ovom prilikom položeni su venci i održan je parastos, a nakon toga upriličen je i prigodan program. Doktor Milovan Blažić govorio je odlomak iz „Knjige o Milutinu“ Danka Popovića, koja sa sobom nosi bolne i poučne poruke o stradanju našeg naroda tokom Velikog rata, dok je profesor istorije Lazar Demić svojom besedom podsetio na posledice Prvog svetskog rata.
Srpski narod je podneo velike ljudske i materijalne žrtve, ali je zadojen velikim patriotizmom i slobodarstvom, odbranio svoju nezavisnost i položio temelju u stvaranju prve zajedničke jugoslovenske države.
Program su uveličali i đaci OŠ „Đura Jakšić“ recitujući stihove Milutina Bojića i Vladislava Petkovića Disa. Nakon pomena na Železničkom groblju, u Kulturnom centru Kikinda otvorena je izložba fotografija Gorana Vilića, kustosa iz lazarevačkog muzeja „Jadra“, na kojoj je prikazan život Momčila Gavrića, najmlađeg srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata.
98-god-solunskog-frontaIzložbu, koja će biti otvorena do 26. septembra, organizovali su udruženje Ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Srbije i Srpski ratni veterani u saradnji sa Kulturnim centrom.