Pomen znamenitom Kikinđaninu

Na Melinom groblju održan je pomen velikom kikindskom humanisti i rodoljubu Đoki Radaku.

Porodica Radak jedna je od najstarijih kikindskih porodica, koja je u ovaj grad došla iz Pomorišja 1751. godine. Jedan od najpoznatijih članova ove familije jeste Đorđe Đoka Radak, veliki dobrotvor i patriota. Sa Svetozarem Miletićem i grupom srpskih studenata aktivno je radio na ideji buđenja srpskog nacionalnog bića. Zahvaljujući njemu, nakon važnih istorijskih događaja iz 1848. godine dolazi do održavanja Majske skupštine u Karlovcima i proglašenja Srpskog vojvodstva.

U politiku ulazi na velika vrata, kao istinski narodni tribun, štiteći interese svojih sugrađana. Baveći se advokaturom i poljoprivredom stekao je veliko bogatstvo, koje je pred kraj života ostavio svom narodu.

-Svom rođaku Jovanu Radaku pomogao je u osnivanju štamparije, ali pod uslovom da pokrene izdavanje javnog glasila, koje bi radilo u interesu prosvećivanja neukog naroda. Tako je 1880. godine nastao „Velikokikindski kalendar“, u kojem je Đoka Radak bio prvi urednik i pisao tekstove, rekao je Dušan Dejanac ispred Istorijsko-zavičajnog društva „Kinđa“

Kao učen čovek, Đoka Radak je zaveštao Matici srpskoj oko 100 knjiga, od kojih su mnoge predstavljale jedine sačuvane primerke. Posebno je važno to što je sačuvao sva izdanja „Letopisa“ Matice srpske. Preminuo je 31. januara 1906. godine. Već 20. godinu za redom Istorijsko-zavičajno društvo „Kinđa“ i sveštenstvo SPC pomenom čuva uspomenu na ovog znamenitog Kikinđanina.