Pomen ruskoj emigraciji

Na Ruskom groblju u Kikindi održan je pomen ruskoj emigraciji koji su služila vladika banatski Nikanor i episkop jekaterinburške eparhije srednjeuralski vladika Jevgenij. Na groblju je sahranjeno oko 260 belogardejaca među kojima je 16 generala i isto toliko carskih savetnika, kao i drugi značajni ljudi tog perioda. Delegaciju iz Rusije predvodio je Mihail Vladimirovič Degtjarev, poslanik u ruskoj Dumi i predsednik Odbora za fizičku kulturu, sport, turizam i omladinu.

-Dolazak na groblje na kojem su sahranjeni naši vojnici koji su se borili u Prvom i Drugom svetskom ratu i koji su došli posle revolucije puno mi znači. Za svaku zemlju važno je da poznaje i poštuje svoju istoriju. Pamtimo to što su srpski narod i Srbija pružili utočište ruskim vojnicima – istakao je Mihail Vladimirovič Degtjarev.

Dužnu poštu odali su i zvaničnici Grada Kikinde.

-Naši očevi i dede borili su za da nama bude bolje. Njihova hrabrost bila je bez granica, a bratstvo neraskidivo uz veliku snagu koju su ispoljavali. Ljubav i poštovanje Srbije i Rusije je neraskidivo. U venama srpskog i ruskog naroda teče ista krv – rekla je Bosiljka Srdić, zamenica gradonačelnika.

Mlađan Đorđević, iz organizacije “Naša Srbija” podsetio je da je saradnja sa Gradom Kikinda počela prošle godine kada je groblje uređeno. Za svoje zasluge on je odlikovan ordenom.

Istoričarka iz Beograda Milana Živanović napisala je knjigu “Brižljivo čuvajući tragove -ruska emigracija u Velikoj Kikindi i monahinja manastira Hopovo” koja govori o životu emigranata iz Rusije u Kikindi za koju kaže da je glavni motiv da se ne zaboravi.

Vence na spomenik svima koji su upokojeni na ovom mestu položili su zvaničnici Rusije i Grada Kikinde, kao i predstavnici udruženja.O groblju koje ima pedesetak spomenika, a prostire se na oko dve hiljade kvadratnih metara, brinu se zaposleni u JP “Kikinda”.