Pomen na Ruskom groblju

U okviru “Dana Rusije” u crkvi Svetog oca Nikole vladika banatski Nikanor služio je svetu liturgiju kojoj su prisustvovali gosti iz Rusije, vernici, predstavnici gradske vlasti. Nakon toga na Ruskom groblju u Kikindi održan je pomen ruskoj emigraciji koji je služio mitropolit Kostromski i Neretski Ferapont uz predstavnike srpske pravoslavne crkve.

2018-06-02-14h10m30s245.png”>
Na ovom mestu je sahranjeno oko 260 belogardejaca među kojima je 16 generala i isto toliko carskih savetnika, kao i drugi značajni ljudi tog perioda , istakao je Leonid Rešetnjikov, osnivač Društva “Dvoglavi orao”.
-Već treću godinu kako se u Kikindi održava pomen Rusima na groblju koje je izraslo u memorijalni kompleks. Svake godine kada dođemo vidimo da je nešto novo urađeno zahvaljujući našim prijateljima Kikinđanima koji čuvaju I održavaju ovo mesto – rekao je Leonid Rešetnjikov.


Dužnu poštu odali su i predstavnici lokalne samouprave.
-Danas smo se okupili u ime prijateljstva i to upravo na mestu gde je pre tri godine započelo. Prilikom svakog susreta oseti se ljubav koja nas povezuje u zajedničkom osećaju da smo dostojni svojih predaka, kao i da smo dobri uzori potomcima. Sa ovog mesta šaljemo poruku mira koja je svetionik za sva sadašnja i buduća prijateljstva – istakla je Bosiljka Srdić, zamenica gradonačelnika.


Vence na spomenik svima koji su upokojeni na ovom mestu položili su zvaničnici Rusije, predstavnici ambasade Ruske federacije, Grada Kikinde, kao i boračka udruženja.Na groblju ima pedesetak spomenika, a prostire se na oko dve hiljade kvadratnih metara.