Položeni venci na spomen ploču revolucionara Nikole Francuskog

 

Dan pogibije kikindskog revolucionara Nikole Francuskog obeležen je polagajem venaca na spomen ploču, podignutu ispred mesne zajednice. Polaganju venaca su prisustvovali osim članova udruženja boraca, građani i predstavnici Gradske vlasti. Istoričar i član Sekcije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, Lazar Demić je u kratkom govoru podsetio na važnost ovog datuma, kao i na ime i delo revolucionara Nikole Francuskog:

 

– 27.mart je vrlo bitan datum kada je istorija Srba u pitanju i treba mu se posebno posvetiti. Prema istorijskim podacima 27.marta 1941. godine 3000 Kikinđana je izašlo iz svojih domova i demonstriralo na ulicama

Istorijsko “ne” nacizmu izrečeno je na današnji dan pre 74 godine. “Ne” koje je još jedanput svrstalo srpski narod na pravu stranu istorije, ali “ne” koje je ponovo značilo ratna razaranja, ropstvo i smrt. Nigde u svetu nije zabeležen ovakav protest protiv fažizma, a vesti o njemu ubrzo su se proširile i gotovo sve nacije ostavile u neverici. Adolf Hitler je ubrzo nakon puča napao Jugoslaviju. U napadu koji je počeo 6. aprila posebno je stradao Beograd. Nakon kratkotrajnog aprilskog rata, Jugoslavija je kapitulirala.