Polazak uz srednju školu – bez stresa uz pravu podršku

Prvi septembar predstavlja važnu životnu prekretnicu. Mnogo mališana sutra će po prvi put ući u vrtiće, a nešto stariji u školske zgrade. Često zaboravljamo da famozni prvi septembar predstavlja bitan životni iskorak za tinejdžere. Polazak u srednju školu može biti veoma stresan, baš kao i što je sam period puberteta. O tome kako da se što lakše uklope u novu sredinu i ko sve može da im u tome pomogne, razgovarali smo sa školskim psihologom Miljanom Kitanović.

Kao neko ko godinama radi sa srednjoškolcima, kao nastavnik i stručni saradnik ističe da se ništa ne može generalizovati. Ipak, izdvojila je neke oblike ponašanja koji su specifični za većinu srednjoškolaca prvaka.

-Kod većine se primećuje zbunjenost i nesigurnost, uz pitanja „Šta mene čeka ovde?“ i „Da li ću moći da se snađem?“. U adolescenciji se generalno postavljaju pitanja identiteta. Zbog toga prelazak iz osnovne škole, poznate i sigurne sredine, u novo okruženje postaje veoma stresno.

Koliko će trajati ovaj period takođe je individualno. Teorija ipak prepoznaje određenu vremensku odrednicu perioda prilagođavanja, koja traje od tri do šest meseci. Ako se nakon tog perioda primeti da je mlada osoba povučena, nezainteresovana za školu i društvu ili pak neki oblik destruktivnog ponašanja, treba da reaguju nastavnici i stručni saradnici, koji pored porodice imaju važnu ulogu u procesu adaptacije.

Naša sagovornica dodaje i da je važno da mladi ljudi stvore pozitivan odnos prema promenama. Život u stalnom strahu od nepoznatog samo ih može sputati od svega pozitivnog što im se može desiti. Treba dodati i to da srednja škola za mnoge predstavlja najlepši životni period, kroz koji treba proći sa osmehom na licu i mnoštvom dogodovština, koje će se godinama kasnije prepričavati.