Polaganjem venca na spomen ploču u Iđošu obeležen Dan sela

Iđoš je selo u kojem se tradicija, bez obzira na politička uverenja, veoma poštuje i gde se ne zaboravljaju važni istorijski datumi.

Tako je 15. avgust u ne toliko dalekoj prošlosti bio veoma važan dan za selo, a sve je krenulo iz kuće u Karađorđevoj ulici:

-U kući koja je iza nas održana je prva sednica Narodnooslobodilačkog odbora. Sa tog mesta počela je da funkcioniše uprava sela formirana od strane iđoških domaćina, podsetio je prisutne predsednik MZ Iđoš Miodrag Komanov.

Postavljanju venca prisustvovali su i član Gradskog veća Miodrag Bulajić i zamenica gradonačelnika Kikinde Bosiljka Srdić, koja je naglasila da je Iđoš selo za ponos:

-Veoma mi je drago što sam danas ovde, u našem Iđošu. Kao što je svima poznato, Iđoš je nerazdvojni deo našeg grada, a njegovi stanovnici su deo Kikinde i naši dobri prijatelji.

Zamenica gradonačelnika smatra da ovu mesnu zajednicu karakteriše posebnost, koja se ogleda na svakom koraku, ali i u pozitivnim vestima koje dobijamo iz ovog sela:

-Ja duboko verujem da Iđoš ima svetlu budućnost, pogotovo zbog „bebi buma“ koji je obeležio ovu godinu. Poznato je da će samo sa decom biti i nas, a samim tim i Iđoša. U to ime svim stanovnicima želim srećnu slavu i Dan sela, želim im mnogo dece, dečijeg smeha koji će odjekivati ulicama Iđoša i mnogo zdravlja i sreće.

Retko koje mesto može da se pohvali porastom broja meštana, pa je tako Iđoš ove godine postao prava senzacija:

-Selo nam baš napreduje i jako sam zadovoljan kao predsednik zbog toga. U prethodnih 10ak godina, imali smo od osam do deset novorođenih u toku godine. Ova 2018. doneće nam preko 20 novorođenčadi. Mislim da su budućnost Iđoša i svakog drugog sela deca, tako da je za nas ona pozitivna, jer je broj dece i više nego udvostručen, istakao je Komanov.

Pored toga, Iđoš je poznat po brojnim manifestacijama poput Dana vina, Saboru frulaša „Škripi đeram“ i „Bubalicama“, što itekako služi za ponos ovoj mesnoj zajednici. Ipak, ono što ga čini posebnim su sami meštani:

-Iđoš može da se ponosi dobrim domaćinima. Pošteni smo i gledamo da svakog gosta i prijatelja dostojanstveno dočekamo i ispratimo. Ponosni smo i na to što u toku cele godine imamo neka dešavanja i što naše selo pokazuje da živi, izjavio je prvi čovek Iđoša, koji je dodao i da je prezadovoljan odnosom koji Gradska uprava Kikinda ima prema ovom selu:

-Saradnja sa lokalnom samoupravom je na najvišem nivou. Grad Kikinda nam mnogo pomaže u svemu, zahvalni smo im i mislim da mogu da se ponose što imaju selo poput Iđoša pored sebe.

Proslava Dana preobraženja u Iđošu, odnosno seoske slave, traje do nedelje. Meštani i svi gosti sela moći će da uživaju u različitim kulturnim, zabavnim, gastronomskim i sportskim manifestacijama, koje organizuju iđoška udruženja.