Pokrenuta nova linija u “Tozi Markoviću”

U fabrici “Toza Marković” u proteklom periodu montirana su dva digitalna štampača za proizvodnju pločica u koje je uloženo 450.000 evra. Investicija je bila neophodna kako bi se povećala proizvodnja u finoj keramci, a pločice će biti kvalitetnije i odgovaraće zahtevima tržišta. Pokretanje proizvodnje bio je povod da direktor fabrike “Toza Marković” Vladimir Ilić i gradonačelnik Kikinde Pavle Markov potpišu ugovor o donaciji kojim je gradu poklonjeno 1.000 kvadrata pločica.Prvi čovek grada istakao je da je investiranje u novu opremu prvi korak ka oporavku fabrike.

-Na ovaj način, simbolično, potvrđena je neraskidiva veza između grada i fabrike “Toza Marković”. Pločiće ćemo iskoristiti za uređenje škola, vrtića i ustanova zdravstva – rekao je Pavle Markov, gradonačelnik.

Posle 10 godina u fabrici je počela proizvodnja pločica pod brendom “Toza Marković”. Mendažment je siguran da će se investicija višestruko isplatiti.

-Uvođenjem dva digitalna štampača “Toza Marković” se pozicionirala u sam vrh tehnoloških mogućnosti u proizvodnji pločica u regionu. Spremni smo da reagujemo na svaki zahtev tržišta – istakao je Vladimir Ilić, direktor “Toze Marković”.

Ivan Đoković, potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu i turizam rekao je da je pomno praćen proces restrukturiranja fabrike “Toza Marković” koja je važna za Srbiju.

Pokrajinski sekretar za eneregetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić podsetio je na to da su kikindski crep i pločice bili veoma traženi krajem osamdesetih godina prošlog veka.

U ovoj godini planirana je i investicija u proizvodnji crepa. Radi se o zameni prese koja je stara sedam decenija. “Toza” svoje proizvode plasira u 16 zemalja, a planom u ovoj godini predviđena je proizvodnja i prodaja 32 miliona komada crepa i dva miliona i 100 hiljada kvadrata pločica.