Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu raspisao sedam konkursa

Konkursi Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo  ukupno su vredni 859 miliona dinara. Od sedam konkursa najveće interesovanje u našem gradu je za dodelu sredstava za podršku mladim poljoprivrednicima, istakla je Mirjana Tomić iz Poljoprivredne stručne službe „Kikinda“. Za ovaj konkurs predviđeno je ukupno 200 miliona dinara.Kod ovih konkursa važno je da je gazdinstvo registrovano posle 1. januara 2020. godine.

-Visina podsticaja je 90 odsto od visine investicije bez PDV-a. Makismalan iznos koji može da se dobije bespovratno je do 1,5 miliona, a najmanji je 500.000 dinaraistakla je Mirjana Tomić.

Pored uobičajene dokumentacije da su sve obaveze izmirene na konkursu za mlade neophodan je i biznis plan.

-Tu mi možemo da pomognemo poljoprivrednicima. Ranijih godina po ovom konkursu najviše je bilo zainteresovanih za uzgoj ovaca i uglavnom su poljoprivrednici dobijali sredstva – dodaje naša sagovornica.

Raspisan je i konkurs za za sufinansiranje troškova nabavke priključne mehanizacije, mašina i opreme za organsku proizvodnju otvoren do 12. marta. Za ovu namenu predviđeno je ukupno devet miliona, a povraćaj je 70 procenata. Odobravaju se i sredstva u ukupnom iznosu od 25 miliona dinara za sufinansiranje investicija za preradu voća i povrća, uključujući i pečurke koji je otvoren do 1. marta, a povraćaj je 50, 60 i 70 odsto.

Kako napominje naša sagovornica potoji interesovanje proizvođača za konkurs za navodnjavanje, za ograđivanje voćnih zasada, ali je opšti utisak da poljoprivrednici manje konkurišu za podsticaje u odnosu na ranije godine.