Pokrajina i grad pomažu pčelare

Pomor pčela, koji je i ove godine zadesio kikindske pčelare, udružio je predstavnike grada Kikinde na čelu sa gradonačelnikom Pavlom Markovim i Pokrajine sa ciljem da im se pomogne. Kako je šteta ogromna Pokrajinski sekretarijat poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo iznašao mogućnost za drugi javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu novih rojeva, rekao je pokrajinski sekretar Vuk Radojević:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Dobra komunikacija sa gradom Kikindom, sa pčelarima, sa savezom pčelarskih organizacija Vojvodine, kao i zalaganjem pokrajinskog poslanika Milenka Jovanova doveli su da danas potpisujemo ugovore sa 28 pčelara iz Kikinde. Ukupna vrednost investicije je 7,6 miliona dinara od čega je učešće pokrajinskog sekretarijata 6,1 milion dinara. Ovim novcem biće kupljeno 1.770 pčelinjih društava.

Gradonačelnik Pavle Markov podsetio je da ovo nije prvi put da pčelari ostaju bez pčela usled trovanja, ali da je ove godine šteta najveća do sada.

-Moram da ukažem na sve neodgovorne poljoprivredne proizvođače koji nisu svesni koliko je pčelarstvo važno. Svojim ponašanjem oni ugrožavaju životnu sredninu. Želim da istaknem dobru saradnju sa Pokrajinom i da se zahvalim sekretarijatu na efikasnoj pomoći koja je stigla do kikindskih pčelara. Gradska uprava u prethodnih nekoliko godina ima odličnu saradnju sa poljoprivrednim proizvođačima i pčelarskim udruženjima. Uložili smo velika sredstva u njihov razvoj, čime smo pokazali koliko su nam važni – rekao je Pavle Markov.

Veliku pomoć pružio je i Savez pčelarskih organizacija Vojvodine.

-Pre mesec dana kikindski pčelari pretrpeli su nenadoknadivu štetu. Mi smo kod nadležnih insistirali na tome da se ona u nekoj meri nadoknadi i danas smo u Kikindi na potpisivanju ugovora koji će to omogućiti. Ovo je prvi put da se posle ovakvog incidenta reaguje u ovako kratkom roku – dodao je Radomir Vlača, predsednik Savez pčelarskih organizacija Vojvodine.

Kikindski pčelari više su nego zadovoljni sa sredstvima koja su dobili.

-Ovo što se sad dešava nikiada ranije se nije desilo. Ovakva pomoć u ovako kratkom vremenskom periodu nije stigla ni do jednog pčelara u Srbiji. Ovo je prava pomoć koje će ljude zadržati u pčelarstvu – napomenuo je Saša Čolak, predsednik udruženja pčelara “Kikinda”.

-Imali smo pčelinjake na dve lokacije i ukupno smo izgubili 124 pčelinje zajednice .Ova pomoć nam znači da je nema mi bismo prestali da se bavimo pčelarstvom – kazao je Zlatko Popetru, pčelar iz Kikinde.

Sredstva za pčelare biće na računu već tokom sutrašnjeg dana i oni će moći da kupe rojeve i krenu u obnavljanje pčelinjaka.