Pokrajina dodelila sredstva za razvoj i delovanje socijalno-ekonomskih saveta

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević uručio je u sredu ugovore predstavnicima devet lokalnih samouprava po javnom konkursu za finansiranje ili sufinansiranje programa razvoja i delovanja lokalnih socijalno-ekonomskih saveta na teritoriji AP Vojvodine. 

Sredstva u ukupnom iznosu od 2,5 miliona dinara namenjena su za redovan rad, programe razvoja i delovanja saveta i to za tekuće poslovanje, kapitalne troškove i podršku u radnom angažovanju koordinatora, odnosno sekretara saveta. Pored Kikinde kojoj je opredeljeno 215.000 dinara, sredstva će biti usmerena Staroj Pazovi, Pančevu, Zrenjaninu, Subotici, Rumi, Bačkoj Palanci, Inđiji i Vrbasu.

Resorni sekretar je rekao da Pokrajinska vlada, odnosno Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, podržavaju ukupan rad Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta i saveta u lokalnim samoupravama sa oko 12 miliona dinara godišnje, sa ciljem efikasnijeg socijalnog dijaloga.

Važno je pozvati predstavnike lokalnih samouprava koje nisu osnovale socijalno-ekonomske savete na teritoriji AP Vojvodine da ih osnuju. Spremni smo da im pomognemo i finansijski i iskustvom, te da ih uputimo i na one jedinice lokalne samouprave gde saveti dobro posluju, jer smatramo da je to radno telo mesto na kom zajednički mogu delovati poslodavci, sindikati i svi zainteresovani učesnici u privrednom životu. Dijalog nema alternativu, a sami socijalno-ekonomski saveti jesu institucionalni način rešavanja problema zaposlenih, poslodavaca i sindikata“, rekao je Ivanišević.

On je dodao da danas jedna četvrtina jedinica lokalne samouprave na teritoriji AP Vojvodine ima socijalno-ekonomske savete, te da Sekretarijat razgovara sa svim socijalnim partnerima, prevashodno sa Udruženjem poslodavaca Vojvodine, kako bi se aktivnije uključili u formiranje saveta gde postoje uslovi za to.

Rezultat svih inicijativa jeste poboljšanje položaja radnika, i to je politika i Pokrajinske vlade i Sekretarijata za privredu. Socijalno-ekonomski saveti imaju cilj da se prava radnika bolje poštuju i da zajedno na jednom mestu mogu da razgovaraju predstavnici lokalnih samouprava, sindikata i poslodavaca. Nastavićemo razgovore o osnivanju novih saveta, jer je to način da se poboljša celokupna privredna klima na teritoriji Vojvodine“, dodao je pokrajinski sekretar.