Poklon školski paketi za 20 prvaka, koji će pohađati nastavu na mađarskom jeziku

Dvadesetoro prvaka, koji će pohađati  nastavu na mađarskom jeziku, u Kikindi, Sajanu i Ruskom Selu dobilo je  od Mađarskog nacionalnog saveta poklon pakete sa potpunim školskim priborom.

Budući đaci, koji u ponedeljak kreću u prvi razred u Kikindi, zatim u Sajanu i u Ruskom Selu i koji će nastavu pohađati na mađarskom jeziku, jeziku nacionalne manjine dobili su od predstavnika Mađarskog nacionalnog saveta pakete sa potpunim školskim priborom, koji će im omogućiti da bezbrižno počnu svoje školske dane. Poklone im je, čestitajući početak školske godine u ime Saveta uručila Natalija Bačik Lerinc:

-Poklon sadrži sveske, olovke, štilorke, lenjire. Želimo da pomognemo roditeljima, a prvacima želimo uspešnu školsku godinu

Kao i svake godine i ovoga puta će najmlađi dobiti sve osnovne školeske stvari od lenjira do torbe. Budući prvaci, koji će u ponedeljek prvi put sesti u đačke klupe su sa velikim oduševljenjem poneli poteški poklon koji su dobili. Zamenik gradonačelnika Šandor Talpai je naglasio da se svake godine vodi računa, prilikom odabira potrebnog materijala za prvake, tako da se roditeljima  baš na ovakav način i najviše pomaže:

-Ništa roditelj ne treba da kupi, sve je u paketu. Samo mi je žao što nismo mogli još duplo više da podelimo paketa,  što bi puno značilo za opstanak mađarske zajednice. Ovde smo urućili šest, u Sajanu 11, dok će u Ruskom Selu svega tri prvaka početi školu  na mađarskom jeziku.

 

Kako je on dodao, to je početak pomoći Mađarskog Nacionalnog saveta za sve učenike. Oni pomažu decu koja pohađaju nastavu na mađarskom jeziku, od vrtića pa sve do završetka fakulteta, što podrazumeva velika ulaganja kako bi i roditelji ali i sami đaci što bezbrižnije, uz vrlo mala lična materijalna odricanja, ali uz rad i trud došli do fakultetske diplome