Poklade u Eđšegu. Doviđenja zimo, dobar dan proleće!

Udruženja „Eđšeg“ i „Kekend“ tradicionalno, uz učešće najmlađih, koji se za tu priliku najmaštovitije maskiraju organizovali su poklade, kojim se simbolično obeležava rastanak od zime i dolazak proleća. Čak se i jagodica bobica, vrlo šarmantno potrudila, da svojom igrum dozove proleće, što će joj, verujemo i uspeti.

Manifstacija- poklade već tradicionalno se organizuje  u prostorijama kluba „Eđšeg“, kako je navela predsednica Udruženja “Kekend”, Ramona Tot, i  okuplja i mlade, koji kroz maskenbal, igru i pesmu ispraćaju zimu i simbolično dočekuju proleće:

-Svake godine, ovde u mađarskom domu “Eđšeg” dočekujemo decu iz PU i škola  i ispraćamo zimu i sve ono loše što se desilo u proteklom periodu i dočekujemo proleće i nadamo se lepšem vremenu. I danas ćemo paliti lutku, koja se zove “Kise”  i na taj način ćemo simbolično oterati zimu. Program obično počinje oko 16 sati, okupljanje učesnika, zatim ćemo organizovati razne igre, društvene igre, onda ćemo bukom da teramo zimu.

Proslava je počela maskenbalom mališana, koji su nosili izmaštane maske, koje su najčešće pripremili roditelji, pa se na jednom mestu mogao videti betmen, Elza, zatim moćni rendžer, pa Nindža kornjača-najverovatnije Leonardo, a tu je bila i lepa crnkinja iz domorodačkog plemena Sentineli, pa dežurni pozornik i po koji irvas.

 

 

U pokladama su učestvovali mališani, ali i vaspitači i učitelji koji su u dobroj atmosferi i neizbežne krofne, u pravom duhu poklada oterali i ovu pomalo nećkastu zimu, ali i dozvali proleće