Pokladama ispraćena zima

Svake godine u ovom periodu, članovi KUD-a “Eđšeg” pripremaju maškare i program u kom učestvuju i stari i mladi. Tradicionalne poklade, navodi predsednik “Eđšeg-a, Robert Tapai”  imaju zadatak da oteraju hladne dane, ali i da na najradosniji način prizovu proleće.

-Mi na ovaj način, znači šarenim i veselim pokladama  teramo zimu i dočekujemo proleće. U pozadini se vidi lutka, čije je ime Kise i ona simbolizuje zimu. Ovim obredom teramo zimu i dočekujemo proleće…

 

U programu su učestvovali mališani, uzrasta godinu dana, pa sve do desetogodišnjaka.

Organizatori, udruženje građana “Kekend” I KUD “Eđšeg” su pripremili nagrade za najmaštovitije maske. Nagrađeni su najmaštovitiji kostimi u čijem kreiranju su svoj doprinos dali roditelji i nastavnici.

Najmlađi su igrali i pevali, razgledali bajkovito osmišljene maske, a uživalo se i u krofnama, koje su dodatno podigle rasploženje.

Maske su ocenjene, izabrane su najlepše, nakon čega je šarena kolona krenula u plašanje zime, kroz ulicu, uz gromoglasnu buku šerpi i kašika. Uz tople krofne I slatkiše nastavljeno je veselje do prvih večernjih sati, kada su na scenu stupili stariji. Prema običaju, period slavlja, igranki i veselja završen je pokladama, nakon čega nastupa period mirovanja koji traje do završetka uskršnjeg posta.