“”Pokaži mi kako?”

Projektom „Pokaži mi kako?“ , koji se realizuje u Organizaciji slepih i slabovidih „Severni Banat“ članovi kroz svoje primere pomažu jedni drugima.

Ovim rojektom koji traje već drugu godinu zaredom, članovi Organizecije „Severni Banat“ kroz primere dobre prakse jedni druge uče kako bi se osamostalili  u svakodnevnom životu.  Članovi ove organizacije su vrlo aktivni i pokušavaju nizom aktivnosti da olakšaju svakodnevicu kako sebi tako i ljudima u svom bliskom okruženju, pa su i došli na ideju, kako je naveo naš sagovornik, predsednik Organizacije “Severni Banat” Milovan Gucul, da kroz ovakav projekat to i sprovedu:

-Više od godinu dana postoji ovaj projekat. Cilj je da se pomogne svima koji imaju problema sa vidom. Ovaj projekat je zasnovan na poverenju. Slepi ljudi uče od videćih koji uče kako dalje. Da li je to pripremanje hrane, spremanje stana, održavanje higijene u prostoru u kom živimo. Sve je zasnovano baš na tom poverenju. Evo, Jelka Bota nam danas pokazuje kako možemo da se snalazimo u kuhinji. Od nekoga ćemo naučiti kako da prišijemo dugme, kako da koristimo tehniče uređaje. Primer dobre prakse je osnov ovog projekta, koji sam ja osmislio. Želja je da se prilagodimo situaciji i da nastavimo  da funkcionišemo na najbolji mogući način tako što ćemo pomoći i sami sebi.

Jedna od tema je i pripremanje hrane, kako se snaći u kuhinji, kako biti što samostalniji. Orijentaciju u prostoru, kao i organizacija u različitim situacijama, razlikuje se u zavisnosti od vremena,  kada je došlo do slepila. Sugrađani koji imaju delimično ili potpuuno slepilo suočavaju se sa nizom problema. Najčešće za samostalno kretanje oslanjaju se  na zvučne signale, kao što su semafori na većim raskrsnicama. U većini slučajeva baš ti zvučni orijentiri ne funkcionišu, što im dodatno otežava snalaženje u saobraćaju. Projekat „Pokaži mi kako?“, kojim se članovi bore i trude da budu deo aktivne sredine podržalo je Ministarstvo za rad i socijalnu politiku.