Pojačane mere zaštite od afričke kuge svinja

 U severnom Banatu značajno su pojačane preventivne mere zaštite od afričke svinjske kuge. To je neophodno s obzirom na činjenicu da je zaraza potvrđena u beogradskoj opštini Mladenovac, a i zbog blizine Rumunije u kojoj je ova bolest dobila razmere epidemije. Preventivne mere zaštite od ove bolesti podignute su na najviši nivo u svim delovima naše zemlje , istakao je Nikola Lukač, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Na teritoriji severnog Banata preventivne mere se poštuju, a sve ono što je bilo neophodno uraditi, a tiče se sprečavanja afričke kuge, je spovedeno u delo. U našem okrugu nema registrovanih slučajeva afričke kuge svinja niti naznaka da su u nekom domaćinstvu svinje obolele – kaže Lukač.

Sve nadležne institucije rade po direktnim uputstvima Vlade Republike Srbije i Uprave za veterinu.

-Saradnja onih koji uzgajaju svinje i veterinarske inspekcije je veoma dobra. Stočari se pridržavaju uputstava i mera koje su im naložene. Bolest nije opasna za ljude, ali je ljudi prenose – dodaje Lukač.

Na graničnim prelazima postavljeni su kontejneri u koje se odlaže meso i mesne prerađevine jer je Ministarstvo poljoprivrede zabranilo uvoz i tranzit svih pošiljki hrane životinjskog porekla iz Mađarske i Rumunije jer je tamo proglašena epidemija .

Regionalni centri rade i koordiniraju kontrolu svega što je vezano za svinje, lovačka udruženja koja su uključena su u odstrel divljih. U našem okrugu ima područja gde je veliki broj divljih svinja, ali je sve pod kontrolom – zaključio je Lukač

Simptomi afričke kuge su povišena telesna temperatura, promene na koži u vidu tamnih fleka, najčešće se kod svinja javlja gubitak apetita, povraćanje i nakon pet do deset dana dolazi do uginuća. Na teritoriji srednjeg Banata ima nešto više od 73.000 svinja.