Pojačan rad Hitne medicinske službe. Oktobarske visoke temperature utiču i na mlađe sugrađane

Oktobarsko toplo vreme, sa letnjim temperaturama kod sugrađana izaziva razne zdravstvene tegobe. Kako iz Hitne službe objašnjavaju, intervencije su pojačane, sugrađani često zovu zbog povišene temperature, stomačnih problema, a i povrede u saobraćaju su značajno povećane.

Pozivi ekipama Hitne medicinske službe su poslednjih mesec dana daleko učestaliji, a najčešći problemi na koje se sugrađani žale su visoka temperatura, kao i stomačne virusne infekcije. Broj intervencija, zbog udesa, izazvanih usled smanjene pažnje u saobraćaju takođe je u znatnom porastu. U proseku, ekipe su tokom celoga dana na terenima, a kako je naveo i dr Bojan Miškov, specijalista urgentne medicine, zaposlen u Hitnoj službi, pozivi stižu istom dinamikom kako danju, tako i noću:

-Neuobičajeno visoke temperature izazivaju tegobe kod gotovo svih. Kada su javna mesta u pitanju, takođe je primetan daleko veći broj poziva sugrađana, kojima ovako visoke temperature znatno utiču na ponašanje. Psihički problemi, dezorijentisanost, gubitak ravnoteže pri hodu, vrtoglavica, dodatno otežavaju normalno funkcionisanje, pa sugrađani neretko zovu i traže pomoć.

Ono što je vrlo bitno, kada se upućuje poziv službi Hitne pomoći je da se ukaže na problem tako što se osim imena i prezimena, kratko opiše na šta se bolesnik žali i od kada tegobe traju, zatimm šta se desilo, koji deo tela je povredjen, ako je povreda u pitanju, starost pacijenta i pol, tačna adresa i što tačnija lokacija. Dispečeru je potrebno ostaviti broj telefona, kako bi mogao da sazna dodatne informacije. Takođe je potrebno ne prekidati vezu dok dispečer razgovara, strpljivo odgovarati na postavljena pitanja, zato što ona pomažu u donošenju prave odluke o trijaži.

Iz Hitne službe savetuju da je potrebno u ovim danima osluškivati svoj organizam, oblačiti se slojevito, unosti tečnosti prema potrebi i pratiti uputstva svog lekara. Rad terenskih ekipa službe Hitne pomoći je od 0-24h, svih 365 dana u godini, a rad noćne ambulante u SHMP je od 20 do 7 sati.