Pogoršava se epidemiološka situacija u Kikindi, u Opštoj bolnici 34 pacijenta

Dok se uspešno odvija vakcinacija protiv korona virusa, došlo je do opuštanja i nepridržavanja mera kriznog štaba što je dovelo do ponovog povećanja broja zaraženih, kao i hospitalizovanih.

U kikindskoj Opštoj bolnici hospitalizovane su 34 osobe sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, dok pacijenata na respiratoru nema, saznajemo od direktora ove zdravstene ustanove dr Mirka Stojisavljevića.

-U odnosu na pre dve, tri nedelje broj hospitalizovanih se povećava, verovatno iz tog razloga što se ne pridržavamo mera. Među hospitalizovanima podjednak je broj muškaraca i žena, starosne dobi od 40 do 86 godina. Na pedijatriji, srećom, nema korona pozitivnih pacijenata- kaže dr Mirko Stojisavljević, direktor Opšte bolnice Kikinda

Za poslednja dva dana 58 je novooobolelih u Kikindi. Raste i broj aktivnih slučajeva kojih je na današnji dan 293. Primetan je i trend porasta broja pregleda u kovid ambulanti bolnice.

-Unazad dve, tri nedelje imali smo pet do 10, maksimalno 15, a sad je 25 do 30 pacijenata na dnevnom nivou što ukazuje na pogoršanje situacije.

Dr Stoisavljević apeluje na građane da se pridržavaju mera Kriznog štaba kao i da se vakcinišu. Ističe da vakcina sasvim sigurno pomaže, da je bilo koja od ponuđenih efikasna, a koliki nivo antitela će biti stvoren zavisi od organizma. Nekolicina pacijenata zarazila se posle vakcinacije, jer je, i nakon revakcine, potrebno vreme da se proces imunizacije završi.

-Ne možemo povezivati vakcinisanje i zaražavanje jer je za stvaranje imuniteta potreban period, a drugo to zavisi i od samog organizma, koliko je sposoban da stvori imunitet, to je individualna stvar.

Stojisavljević navodi da je, među zdravstevnim radnicima bolnice, trenutno minimalan broj zaraženih, a jedan od njih je na bolničkom lečenju.

Kada je reč o organizaciji rada specijalističkih ambulanti, one su vraćene u redovan režim rada jer je prethodno situacija bila smirujuća.

– I pored pogoršanja, trudimo se da održimo redovan režim rada, ali broj pacijenata koji se pregleda nije u onom maksimalnom obimu koji bismo mogli da uradimo iz razloga da se ne bi pravila gužva.

Po nalogu ministarstva, i Opšta bolnica Kikinda učestvuje u vakcinaciji i dala je dva tima koja su angažovana na vakcinalnom punktu.