Podaci o ličnosti pacijenata zaraženih korona virusom ne smeju biti javni, smatra poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović smatra da podaci o ličnosti pacijenata zaraženih korona virusom ne smeju biti javni.

 

Marinović je rekao da podatke o zdravstvenom stanju treba objavljivati, kao i broj zaraženih i broj smrtnih slučajeva, ali je dodao da se mora voditi računa o čuvanju privatnosti. Prema njegovim rečima, zdravstveni radnici su u obavezi da podatke o pacijentima razmenjuju između sebe, kao i sa drugim zdravstvenim ustanovama, ali da ti podaci ne smeju izaći iz okvira te struke. Marinović je za tv Prva, prenosi Beta podsetio da je reagovao na objavljivanje podataka o ličnosti „nultog pacijenta” u medijima. „To su osnovne moralne norme. On će ozdraviti i ovo će sve proći i pacijent treba da nastavi redovan život”, naveo je poverenik i dodao da „treba misliti o tome pre nego što se podaci objave”. On je kazao da je apelovao na poslodavce da ne iznose podatke o zaraženima, navodeći da je bitno da zaraženi ne dolaze na posao kao i da ostali zaposleni budu upućeni da je „neko od kolega zaražen” ali ne i podatke o ličnosti.