Počinje rekonstrukcija dela vodovodne mreže

Prema oceni rukovodioca sektora vodovoda i kanalizacije u JP “Kikinda” Milana Makivića vodovodna mreža u gradu je u solidnom stanju. Ove godine planirana je rekonstrukcija 5,5 kilometara vodovodne mreže u gradu za šta će biti izdvojeno oko 16 miliona dinara, a sredstva su obezbedili Pokrajina i Grad Kikinda.

-Radovi u Suvačarskoj ulici počeće za dve nedelje, a radiće se i u ulicama: Ivana Jakšića, Jovana Sterije Popovića, Nemanjinoj , Albertovoj, delu Nikole Pašića, ulici Žarka Zrenjanina od Nemanjine do Suvačarske i u Prizrenskoj – itakao je Milan Makivić.

Još uvek je 40 odsto ili 33 kilometara od ukupne vodvodne mreže u gradu od azbest cementnih cevi koje bi trebalo da se zamene u narednih pet godina, a cilj je da se na godišnjem nivou rekonstruiše oko pet kilometara vodovoda.

Oko 90 odsto domaćinstava u gradu ima fekalnu kanalizaciju. Ovu uslugu nemaju stanovnici Železničkog Novog Reda.

-Projektna dokumentacija za Železnički Novi Red je gotova, međutim, u ovom delu grada nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi što je problem. Kanalizaciju nema ni jedan deo domaćinstava u ulici Vodice prema Pristaništu – rekao je Makivić.

Ugrađene su i kondenzatorske baterije na postrojenju za prečišćavanje vode koje troše manje struje, a investicija će se vratiti za osam meseci. Počela je zamena vodomera i ove godine planirano je da se zameni od 4.500 do 5.000 vodomera.

Sektor vodovoda i kanalizacije je osnovna delatnost JP “Kikinda” i sastoji se iz nekoliko odeljenja: proizvodnja vode, hitne intervencije, zemena, servsiranje i baždaranje vodomera i odvođenje, sakupljanje i prečišćavanje otpadnh voda.